Möt Emanuel, ett av Malawis framtida stjärnskott

I ett innovativt We Effect-projekt som stöds av Lantmännen får 15 000 barn i Malawi skolmat, producerad av traktens bönder. Under året kan du följa projektet i världens fattigaste land här i Grodden. I denna tredje del möter vi Emanuel, en av eleverna som tack vare maten i skolan är ett steg närmare sina drömmars mål.

We Effect | Text och bild: Marcus Lundstedt Grodden nr 4 2016

Hello, welcome to Malawi! Emanuel Kalolo möter oss med ett bländande vinnarleende och öppna armar på den dammiga skolgården. Klockan är bara lite efter sju, undervisningen ska snart börja. Men Emanuel har varit vaken länge. Hushållssysslor, plugg, gå till skolan. Många elever har 1,5 mil till klassrummet och tvingas gå upp mitt i natten för att hinna till undervisningen.

Det är ett stentufft liv att vara skolelev i Malawi, ett av världens fattigaste länder. I synnerhet nu när skörden slagit fel två år på raken och majslagren är tömda. I många skolor gapar lärosalarna tomma. Föräldrarna tvingar sina barn att leta efter mat i stället. Enligt den senaste prognosen kommer 5,6 miljoner människor i Malawi inte ha mat för dagen inom det närmaste året. En tredjedel av landets befolkning

Emanuel och de andra 1 300 eleverna på skolan är tack och lov inte del av den hemska statistiken. I We Effects projekt som stöds av Lantmännen får alla barnen äta sig mätta i skolan.
   – Min kompis går tio kilometer till skolan varje dag, för honom är skolmaten jätteviktig. Om han inte fick mat här skulle han inte komma hit, säger Emanuel Kalolo.

"Jag ska bli affärsledare"

Livsviktigt stöd

Maten i skolan är ett livsviktigt stöd för eleverna på skolan. Men det räcker inte att bara ta sig till klassrummet. Man ska orka lyssna och lära också. Det är Emanuel ett lysande exempel på. Han är bara tolv år men går redan i åttonde klass. Engelskan är nära nog perfekt. Han svarar blixtsnabbt på frågor. En stjärna i vardande. – Vad jag ska bli när jag blir stor? Jag ska bli en affärsledare! Elever som Emanuel är grunden för en ljusare framtid för Malawi. Om fler barn kan klara undervisningen ökar möjligheterna snabbt för att ta landet ur den onda spiralen av torka, missväxt och svält. We Effects skolmatsprojekt är ett litet men viktigt steg på vägen.

Om projektet:

Lantmännen samarbetar sedan 2003 med biståndsorganisationen We Effect. Utöver stödet genom det årliga organisatoriska bidraget utökar nu Lantmännen samarbetet genom att följa ett pilotprojekt i södra Malawi som stöttar lantbrukare och skolbarn. Bönderna får hjälp med utbildning i hållbara odlingsmetoder, marknadstillgång och affärsutveckling. Samtidigt får de sälja sina produkter till World Food Programme, som står för skolluncher för barnen i området.

Om We Effect:

We Effect, tidigare Kooperation utan gränser, är en svensk biståndsorganisation som bedriver långsiktiga biståndsprojekt i 25 länder och fyra världsdelar. Ledstjärnan är hjälp till självhjälp och visionen är en rättvis och hållbar värld, fri från fattigdom. We Effect fokuserar på att utveckla landsbygden och nyttjandet av marken för att hjälpa fattiga människor.