Nyheter Västerbotten

Julhälsning 2019

Läs Julhälsningen som Pdf

Ett år håller på att gå mot sitt slut och när vi ser tillbaka på detta år så har vi fått bra skördar av både grovfoder och spannmål, vilket känns väldigt bra med tanke på dom tidigare 2 åren.
Att sedan Lantmännen kunde leverera den högsta ordinarie utdelningen någonsin till oss ägare är fantastiskt bra jobbat, det gör mig stolt att vara ägare i Lantmännen.
Förra veckan hade vi årets sista styrelsemöte för året i Umeå Brännland tillsammans med valberedningen där vi gick igenom året och blickar framåt för nästa års aktiviteter i distriktet.
Den 15 oktober hade vi höstmöte i Sikeå som avslutades med studiebesök på Herrgårdsfäboda. (se text nedan om detta och övriga aktiviteter)
28-29 november var det åter dags för distriktsstyrelsekonferens i Stockholm där styrelserna från samtliga Lantmännens distrikt samlas en gång per år, årets tema var ”Framtidens klimatsmarta Jordbruk”. Två mycket bra dagar med erfarenhetsutbyte från norr till söder.
Vi håller på att planera ett medlemsmöte i Umeå någon gång i februari -20. Kom gärna med inspel till oss i distriktsstyrelsen om tema för dagen.
Distriktsstämman kommer att hållas på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå den 18 mars 2020, vi planerar för ett studiebesök efter stämman men plats är inte klart i skrivande stund. Så boka in det datumet redan nu.
Sist vill jag meddela att planeringen inför Lycksele 2020 är i full gång, detta blir 5:e gången som denna fantastiska Lantmännen helg går av stapeln. Så planera in 13-15 november 2020.

Med detta vill jag önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År med mycket lokalproducerad mat på borden och tid med familjen.

Distriktsordförande Ronny Olofsson

 

Rapport från aktiviteter i distriktet

Höstmöte

Höstmötet hölls i år i Sikeå på Spiran den 15 oktober och vi var ca 25 medlemmar som deltog. Från division Lantbruk berättade regionchef Hans Westbom om nyheter  och vad som var på gång, som att det var tid att beställa hem utsäde fröer med mera till våren.
Regionchef Marcus Hedman från Division Maskin berättade om vad som händer och sker inom Maskins område.
Efter en god lunch var det studiebesök hos Gösta Holmberg ute på Herrgårdsfäboda. Ett intressant besök  som avslutades med kaffe och gott fika ute i fält.
Leif Lindgren distriktsstyrelsen

 Jorden & skogen i stan

Årets jorden och skogen i stan, Josis, ägde rum den 13:e – 14:e september. Nytt för i år var att vi höll till Forslundagymnasiet i Umeå. Att hålla till där istället för uppe vid universitetet blev väldigt lyckat och uppskattat både från elever och utställare.
Josis är ett arrangemang där skolklasser åk 3-5 från Umeå med kranskommuner blir inbjudna för att få chansen att träffa flera aktörer inom jord och skog samlade på samma plats. Ett mycket uppskattat arrangemang som lockar ca 1500 elever under dessa två dagar.
I vår monter fick barnen se olika produkter från Lantmännens sortiment. Vi visade även hur våra fyra vanligast sädesslag ser ut, som strå och hur det sedan ser ut då det blivit gryn/mjöl. Något som uppskattades var att vi även bjöd barnen på bullar!