Hänt i distriktet

Lantmännen distrikt Kristianstad–Blekinge
Nyhetsbrev december 2022

Årets julhälsning från ordförande

Bäste medlem!

Året går mot sitt slut och ingenting är som förut. Ett besinningslöst anfallskrig på Ukraina och dess civilbefolkning förändrade totalt det geopolitiska läget. Detta har skapat ett mycket allvarligt ekonomiskt läge för länder och folk runtom i världen med brist på mat, energi, bränsle, gödsel, mm. Vi hoppas att Ukraina får all support de behöver!

Trots alla utmaningar under året har Lantmännens ekonomiska resultat utvecklats positivt. Speciellt bra har det gått för division Energi. Även Lantbruk och Swecon har levererat.

I distriktet har vi äntligen börjat träffas igen som vanligt genom våra olika aktiviteter. Vårt höstmöte hos familjen Brunbergs på Björketorp blev ett grymt gott avslut för 2022.

Tack alla för detta år!

Med detta vill jag önska er alla en riktigt fridfull Jul och Gott Nytt 2023!

Charlotte Norrman-Oredsson

Ordförande


Höstmöte med julbord

I distriktet brukar vi kombinera informationen från Lantmännen med julbord. Nytt för i år var att vi hade mötet hos Per Brunberg på Björketorps gård, Johannishus.  En uppgradering som nog ingen av de 120 deltagarna var missnöjda med.

På höstmöten ges möjlighet att träffa och diskutera Lantmännen med representanter från både koncernstyrelsen och lokala företrädare.

 I år representerades koncernstyrelsen av ordförande Per Lindahl samt lokala representanter för Lantbruk och Maskin, där bland annat Fredrik Bodin, Jakob Hernell och Pär Dahlström deltog. Avslutningsvis avtackades valberedningens förre ordförande Anders Peterson.

Bilder från höstmötet:

imageetsml.png

 

Bild2 Höstmöte22.jpg

Anders Peterson avtackades av Charlotte Norrman-Oredsson


Lantmännendagar 2023

Nästa år blir det inget traditionellt höstmöte med julbord. I stället blir det åter Lantmännendagar tillsammans med de övriga distrikten i södra Sverige. Det är tre år sen vi var på Ronneby brunn och nästa år kommer evenemanget vara på Hooks herrgård. Inbjudan kommer senare men boka redan nu in 10-11 november 2023!


Distriktsstyrelsekonferens 2022

Som förtroendevald är det värdefullt att träffa personerna i ledningsgruppen och styrelsen. Har man träffats och småpratat lite blir det betydligt enklare att framföra åsikter och det minskar känslan av vi och dom. På ett möte som detta utbyter man åsikter under mindre formella former än föreningsstämman. Styrelsen kan beskriva sina visioner om hur företaget ska drivas och vi förtroendevalda kan framföra om vi tycker dessa planer är bra eller bra inte. Likaså diskuterar vi förtroendevalda sinsemellan. Det som är en självklar sanning i vår del av Sverige behöver inte nödvändigtvis vara det i övriga delar av landet och vise versa.

Årets tema var Lantmännen i en ”glokal” värld. På mötet arbetar vi med övergripande frågor som information om strategier och riskspridning både för Lantbruk och hela koncernen. Vi gjorde grupparbete om Lantmännen i framtiden. Mer avgränsade ämnen var information från stadgegruppen och om höstens IT incident.

Avslutningsvis fick vi en dos positivt tänkande och målmedvetenhet genom föredrag av Stig Wiklund som höll föredrag om likheten mellan en lantbrukare och en elitskidåkare.


Distriktsstämma 2023

Välkomna till nästa års stämma som hålls på Bäckaskogs slott onsdagen den 1 mars.

Motioner ska lämnas till distriktsstyrelsen senast 7 dagar innan stämman.

Sammankallande i valberedningen är Christina Nyström, 070-346 58 26   christina.nystrom@willandsfarm.se


Maskinvisningar 2022

Lantmännen Maskin kommer att ha sina maskinvisningar den 3-4 mars i Karlskrona och den 11 mars i Kristianstad.
Vi ses väl där?


Distriktsstyrelsen Kristianstad-Blekinge kontakt

Välkommen att kontakta någon av oss i styrelsen om du har några frågor eller funderingar.

Charlotte Norrman-Oredsson, ordförande

Skea gård

281 91 Hässleholm

Mob: 070-852 52 58

charlotte@skeagard.se

 

Fredrik Persson, vice ordförande

Emmeryd

373 35 Fridlevstad

Mob: 073-376 44 49

fredrik.emmeryd@gmail.com

Magnus Rietz, sekreterare

Martin Jöns väg 19-20

298 91 Tollarp

Mob: 070-328 23 18

magnus.rietz@live.com

Per Ericsson

Säby 214

373 02 Ramdala

Mob: 070-841 07 84

perericssons@gmail.com

Per-Göran Fjelkner

Österslövsvägen 373

291 94 Kristianstad

Mob: 0709-76 24 47

pgfjelkner@honnedal.se

Gunilla Johnsson

Norra Ebbarpsv 33

376 92 Svängsta

Mob: 073-33 23 282

ebbarpsgard@gmail.com

Filip Nilsson

Västergård

298 32 Tollarp

Mob: 073-411 92 61

filipnilsson86@gmail.com

Henrik Fischer

Markasträtet 84

294 94 Sölvesborg

0708 873 397

lantbrukaren@live.se


Bäste medlem!

Julhälsning 2021

Äntligen kunde vi åter träffas för att hålla vårt höstmöte i Svängsta. Det blev en mycket trevlig kväll med information om Lantmännens olika verksamheter. Glädjande är att trots pandemins tuffa utmaningar blev det ett gott resultat för Lantmännen. Värre är det med våra skenande kostnader för råvaror, el, bränsle, mm. som hotar vårt framtida resultat.

Vi planerar nu för våra olika aktiviteter under 2022.  Den 2 mars blir det vår Distriktsstämma på Bäckaskog. Det kommer även att ges möjlighet att delta digitalt.  Så boka redan detta datum! Mer info hittar du på Lantmännens hemsida.

Vi vill önska er alla en riktigt

God Jul och Gott Nytt År!

Charlotte Norrman-Oredsson med styrelse


Nyhetsbrev december 2021

Distriktsstyrelsekonferensen

Äntligen var det dags för distriktsstyrelsekonferens. Man kan hoppa över en träff som detta ett år och kanske två. Mycket kan skötas via Teams-möten, men det blir inte samma sak som att mötas i verkligheten. Som förtroendevald är det värdefullt att träffa personerna i ledningsgruppen och styrelsen. Har man träffats och småpratat lite blir det betydligt enklare att framföra åsikter och det minskar känslan av vi och dom. På ett möte som detta utbyter man åsikter under mindre formella former än föreningsstämman. Styrelsen kan beskriva sina visioner om hur företaget ska drivas och vi förtroendevalda kan framföra om vi tycker dessa planer är bra eller bra inte. Likaså diskuterar vi förtroendevalda sinsemellan. Det som är en självklar sanning i vår del av Sverige behöver inte nödvändigtvis vara det i övriga delar av landet och vise versa.

Årets tema var Nystart i ett förändrat affärslandskap. Vi fick närmare presentation av tillväxtpaketet med Agronod-lantbrukets dataplattform, Nordic Oats och Tillväxtbolaget. Vi fick information om vad som händer inom foder, energi och verksamheten i Finland. Under året har vi arbetat med projekt Medlem 2030 och det fortsatte vi med under konferensen.

Avslutningsvis fick vi en dos positivt tänkande och målmedvetenhet genom föredrag av hockeylegendaren Jonas Bergqvist. Detta kom väl till pass inför hemresan med tanke på att SMHI hade målat med den röda pennan på kartan med vädervarningar.

                                                                                       Magnus Rietz


Distriktsstämma 2022

Välkomna till nästa års stämma som hålls på Bäckaskogs slott onsdagen den 2 mars.
Motioner ska lämnas till distriktsstyrelsen senast 7 dagar innan stämman.
Sammankallande i valberedningen är Christina Nyström, 070-346 58 26   christina.nystrom@willandsfarm.se

Välkommen att kontakta någon av oss i styrelsen om du har några frågor eller funderingar.


Sommarhälsningar

Juni 2021

Vår föreningsstämma som hölls i maj blev ännu en gång digital. Vi får hoppas att nästa stämma blir som vanligt i fysisk form. Trots pandemins påverkan visade Lantmännen upp ett mycket bra resultat igen. Glädjande är också att årets totala utdelning till oss medlemmar blev 902 MSEK.

Vi får hoppas att regnet äntligen kommer. Även att sommaren blir lagom varm och ger goda skördar!

Jag vill önska er alla en riktigt Glad midsommar!

Charlotte Norrman-Oredsson med styrelse

Bäste medlem!

Mars 2021

Äntligen är dagarna ljusare och vårbruket igång. Vårt distrikt var först ut med att hålla distriktsstämman digitalt vilket fungerade mycket bra. Givetvis inte lika kul som att träffas på riktigt!

Vi hoppas att vaccineringarna kommer igång snabbt och spridningen avtar så samhället samt företagandet kan komma igång mer normalt.

Gå gärna in på LM2 och spana in på framtidens innovativa och hållbara lantbruk.

Ta väl hand om er!

Vi önskar er alla en riktigt Glad Påsk!

Hälsar,
Charlotte med styrelse

Lantmännens första distriktsstämma för året

Mars 2021

Distriktsstämman i Kristianstad-Blekinge inledde årets säsong av stämmor i Lantmännen.  Drygt 40 medlemmar deltog och stämman genomfördes med hjälp Teams. Stämman leddes rutinerat och utan incidenter av Maria-Hovfendahl Svensson, trots de annorlunda förutsättningarna.

Årets resultat och viktigare händelser presenterades i en förinspelad film med Per Lindal, Per Olof Nyman och Christian Johansson. Efter filmen deltog Per-Olof Nyman, VD och Henrik Walberg, koncernstyrelsen i diskussionen och svarade på frågor. Fredrik Bodin och Lars-Ove Kellner från Lantbruk respektive Maskin informerade om den mer lokala verksamheten.

I distriktsstyrelsen blev det omval på samtliga poster. Anders Petersson hade avsagt sig omval i valberedningen. Till ny ledamot i valberedningen valdes Jonas Fredriksson, Ramdala och som sammankallande valdes Christina Nyström, Fjälkinge.

På ett år har vi lärt oss mycket om digitala möten och de är utan tvekan effektiva, men de har vissa nackdelar. Därför är det min förhoppning är att vi kan träffas på riktigt nästa år på en alldeles normal distriktsstämma med både mingel och middag.

Magnus Rietz, ledamot i distriktsstyrelsen

 

Julhälsning

December 2020

Bäste medlem!

Ett annorlunda år går mot sitt slut. Trots en pandemi som förändrade hela världen så blev resultatet för Lantmännens tertialbokslut T2 bra och vi hoppas det även gäller för helåret 2020. Detta ger då förutsättningar för en bra utdelning till oss medlemmar även detta år trots allt.

Det visar också hur viktiga vi primärproducenter är för att skapa en robust livsmedelsförsörjning som kan möta olika framtida kriser. Nu gäller det för staten att fylla ladorna med inhemska livsmedel. Kanske är det dags att återskapa interventionslagerna som tömdes efter EU inträdet?

Som alla märkt, så hålls det inte längre några fysiska möten. Vårt traditionella trevliga höstmöte med julbord uteblev. Men det kommer fler höstmöten i fysisk form. Många av oss har blivit riktigt duktiga i den digitala mötesvärlden. För er som vill bli bättre på detta, erbjuds det utbildningar på olika ställen. Besök gärna LM2 och medlemsidan där hittar ni material som är specifikt till er medlemmar. Sidan är under utveckling och fylls på med material efterhand. Så kika in på hemsidan så träffas vi där!

Nu blickar vi framåt med nya tag och hoppas få möta ett ännu bättre år med ett effektivt covid-19 vaccin som kickar igång världsekonomi och alla våra affärsområden inom Lantmännen.

Jag hoppas att ni alla får en fin jul med era nära och kära. Antagligen en annorlunda och mer digitaliserad jul i år, men som ger oss mer tid att tänka på varandra!

Jag vill önska er alla en riktigt Glad Jul och ett Gott Nytt 2021!

Charlotte Norrman-Oredsson, ordförande i distriktsstyrelsen

Distriktsstyrelsekonferens 2020

En gång om året samlas ledamöterna från Lantmännens 20 distriktsstyrelser till konferens. Då får vi information från olika delar av koncernen, utbildning och koncernstyrelsen har möjlighet att lyssna av de förtroendevaldas åsikter vid ett mindre formellt tillfälle än stämman.

Årets programpunkter var bl a Lantmännens strategi 2030Forskning och utveckling i praktiken, Lantmännens näringspolitiska insatser och Aktuellt från Lantbruk och Maskin. Sammanlagt blev det 15 olika föredrag.

Årets upplaga blev som så mycket annat en digital variant. Föredragen om olika delar av koncernen fungerade riktigt bra. Allting fanns på skärmen och vill man kan man som förtroendevald gå tillbaka och kolla bilderna igen. Det är bra för det blir väldigt mycket information på en dag.

Som brukligt hade vi grupparbete. Det är intressant för ibland kommer det frågeställningar där svaret upplevs som helt självklart när man diskuterar frågan inom distriktet men inte alls lika klart när man diskuterar med förtroendevalda från andra delar av landet. Detta var lite svårare. Det är lättare att diskutera runt ett bord när man kan se deltagarna, särskilt när man inte känner varandra sen innan.

Det man saknar mötena med de andra deltagarna. Det är värdefullt att kunna byta några ord med både personer i ledningen och deltagare från andra distrikt. Tröskeln blir lägre om man vill kontakta någon om man träffats tidigare.

Det fungerade med en digital konferens, men jag ser ändå fram mot en, förhoppningsvis, vanlig konferens nästa år, med personliga möten och nätverksskapande fikapauser.

Magnus Rietz, ledamot i distriktsstyrelsen