Julhälsning

Bäste medlem!

Ett annorlunda år går mot sitt slut. Trots en pandemi som förändrade hela världen så blev resultatet för Lantmännens tertialbokslut T2 bra och vi hoppas det även gäller för helåret 2020. Detta ger då förutsättningar för en bra utdelning till oss medlemmar även detta år trots allt.

Det visar också hur viktiga vi primärproducenter är för att skapa en robust livsmedelsförsörjning som kan möta olika framtida kriser. Nu gäller det för staten att fylla ladorna med inhemska livsmedel. Kanske är det dags att återskapa interventionslagerna som tömdes efter EU inträdet?

Som alla märkt, så hålls det inte längre några fysiska möten. Vårt traditionella trevliga höstmöte med julbord uteblev. Men det kommer fler höstmöten i fysisk form. Många av oss har blivit riktigt duktiga i den digitala mötesvärlden. För er som vill bli bättre på detta, erbjuds det utbildningar på olika ställen. Besök gärna LM2 och medlemsidan där hittar ni material som är specifikt till er medlemmar. Sidan är under utveckling och fylls på med material efterhand. Så kika in på hemsidan så träffas vi där!

Nu blickar vi framåt med nya tag och hoppas få möta ett ännu bättre år med ett effektivt covid-19 vaccin som kickar igång världsekonomi och alla våra affärsområden inom Lantmännen.

Jag hoppas att ni alla får en fin jul med era nära och kära. Antagligen en annorlunda och mer digitaliserad jul i år, men som ger oss mer tid att tänka på varandra!

Jag vill önska er alla en riktigt Glad Jul och ett Gott Nytt 2021!

Charlotte Norrman-Oredsson, ordförande i distriktsstyrelsen

Distriktsstyrelsekonferens 2020

En gång om året samlas ledamöterna från Lantmännens 20 distriktsstyrelser till konferens. Då får vi information från olika delar av koncernen, utbildning och koncernstyrelsen har möjlighet att lyssna av de förtroendevaldas åsikter vid ett mindre formellt tillfälle än stämman.

Årets programpunkter var bl a Lantmännens strategi 2030Forskning och utveckling i praktiken, Lantmännens näringspolitiska insatser och Aktuellt från Lantbruk och Maskin. Sammanlagt blev det 15 olika föredrag.

Årets upplaga blev som så mycket annat en digital variant. Föredragen om olika delar av koncernen fungerade riktigt bra. Allting fanns på skärmen och vill man kan man som förtroendevald gå tillbaka och kolla bilderna igen. Det är bra för det blir väldigt mycket information på en dag.

Som brukligt hade vi grupparbete. Det är intressant för ibland kommer det frågeställningar där svaret upplevs som helt självklart när man diskuterar frågan inom distriktet men inte alls lika klart när man diskuterar med förtroendevalda från andra delar av landet. Detta var lite svårare. Det är lättare att diskutera runt ett bord när man kan se deltagarna, särskilt när man inte känner varandra sen innan.

Det man saknar mötena med de andra deltagarna. Det är värdefullt att kunna byta några ord med både personer i ledningen och deltagare från andra distrikt. Tröskeln blir lägre om man vill kontakta någon om man träffats tidigare.

Det fungerade med en digital konferens, men jag ser ändå fram mot en, förhoppningsvis, vanlig konferens nästa år, med personliga möten och nätverksskapande fikapauser.

Magnus Rietz, ledamot i distriktsstyrelsen