15 januari 2021

En hälsning till alla medlemmar i distrikt Kalmar-Öland

Jan-Olof Engdahl heter jag som ska skriva några rader för att vissa att Lantmännen inte stannar upp rådande läge.

Då var det 2021 i almanackan och nytt år med nya möjligheter och utmaningar det, började nog inte riktigt som vi hade tänkt oss…

Det verkar ju inte som om pandemin släpper greppet om oss på ett tag framöver, och gör det omöjligt med fysiska träffar och aktiviteter tyvärr. Och frågan är vad som kommer bli det ”nya” vanliga efter detta.

Det är inte samma sak att sitta på en utbildning/ föreläsning vid dator men kanske något att vänja sig vid, har ju sina fördelar.

Jag vill slå ett slag för alla dessa filmklipp som ligger på www.lantmannenlantbrukmaskin.se (sök på Lantmännen PLAY) som Lantmännen ligger bakom, ta dig tiden och surfa runt och lyssna. Det sägs många kloka tips och råd som kan var värt att prova på sin gård.

För även som samhället har bromsat in så behövs det ju mat på borden så jag är övertygad om att vi är i en framtidsbransch.

Så lycka till med kommande odlingsåret och testa något nytt, det är nu vi skapa förväntningar och förhoppningar på kommande skörd!

/Jan-Olof Engdahl, ledamot i distriktsstyrelsen

Lars Andersson har ordet

God fortsättning på det nya året!

Det gångna året har varit utmanande för oss alla på olika sätt. Glädjande är dock att vi ser att vår svenska mat uppskattas än mer av våra konsumenter. Hemma på gården utanför Fliseryd har vi precis välkomnat nya kycklingar. Vår gård är en skogsgård med endast lite odlad mark, därav köper vi in allt foder till våra kycklingar som fullfoder.

Då kvaliten på fodret är avgörande för våra kycklingar är det av stort intresse att det är så bra som möjligt både ur djurvälfärds parametrar som miljöaspekter och inte minst  kvalite. Jag sitter med i en grupp inom Lantmännen som vi kallar tvärgrupp foder. En grupp där medlemmar och ledande personer inom Lantmännen träffas och diskuterar foderfrågor, såsom kvalite, investeringsbehov inom foder etc. Det är ett viktigt forum där vi som medlemmar kan komma med input och påverka.

Just nu vill jag tex lyfta frågan kring varför vi har zink i vissa foder och vad den kommer ifrån, nu när biogas är aktuellt på flera platser i Kalmar län. Pellets kvaliten är alltid viktig att ha fokus på liksom Inblandning av mikroämnen i foder, kan vi förbättra ytterligare? Går ni och funderar på ngt annat inom foder som ni vill att jag lyfter så hör av er till mig eller om ni funderar kring ngn annan Lantmännen relaterad  fråga, hör av er till ngn av oss i distriktsstyrelsen.  

Hoppas att vi snart åter kan ha fysiska möten men tills vidare kör vi digitalt,det börjar vi kunna nu. 

/Lars Andersson, ledamot i distriktsstyrelsen