Ny verkmästare på Lantmännen i Färjestaden

Juni 2021

I början av april i år tillträdde jag min tjänst som verkmästare på Lantmännen Maskin Färjestaden.

Jag heter Fredrik Närenbäck, är 53 år och bor tillsammans med min fru i ett hus på landet i Torsås, söder om Kalmar. Har tre vuxna barn.

Jag har i hela mitt liv haft förmånen att få arbeta med mitt stora intresse maskiner - traktorer, jordbruks- entreprenad- samt grönytemaskiner med mera. Även på min fritid har motorintresset dominerat med allt från gokart till offroadkörning med jeepar.

Uppvuxen på gård med mjölkproduktion. Utbildade mig till fordonsmekaniker och gjorde min praktik på Lantmännen i Karlskrona och började arbeta där direkt efter att jag gick ut skolan. Har arbetat på ett par andra större Maskinaffärer som tekniker både inne samt som fältmekaniker.

Nu är jag då åter anställd på Lantmännen Maskin där jag en gång började min karriär.

Viktiga ledord för mig är att leverera en god kvalitet och en bra service och ser fram emot ett gott samarbete med såväl kunder som medarbetare.

Fredrik Närenbäck, verkmästare Lantmännen Maskin Färjestaden

Lantmännen Lantbruk

Juni 2021

Växtodlingsåret går i rask takt och efter en intensiv period ligger nu framför oss dom sista insatserna innan väntan på skörd.

Efter en sen och kall vår följt av ett ovanligt regnigt april och maj där bevattningsmaskiner fick vila för första gången på många år så längtar vi nu igen efter regn för att bibehålla den fina skördepotentialen vi har. Det finns all anledning att investera i grödorna för att nå full skördepotential, spannmålsmarknaden verkar etablerat sig på en högre nivå än dom senaste 5 åren där framförallt Rapsfrö har nått nya rekordnivåer vilket ger bättre utväxling och därmed lönsamhet för dom insatser vi gör. Den första vallskörden är bärgad med bra volym och förhoppningsvis bra kvalitét och även här hoppas vi på regn för återväxten.

Nu står vi inför att planera kommande Höstsådd, utsädesförsäljningen är i full gång med flertalet nyheter samt trotjänare som fortsätter prestera. KWS Kerrin är det högst avkastande höstvetet som besitter världsrekordet . Vår egenförädlade höstvete  Hallfreda har vi god tillgång på i år. På höstrapssidan är linjesorten KWS Codex högintressant tillsammans med topp presterarna DK Expansion, Atora och Florian.

Vi står även inför sommargödselförsäljning inför växtodlingsåret 2022. Gödselmarknaden har följt med övriga råvaror upp under pandemin och precis som spannmålsmarknaden påverkas främst av Kinas agerande som för tillfället stryper sin produktion och därmed export samtidigt som Indien har ett omättligt behov av Urea. Prisnivån kommer därmed vara betydligt högre än föregående år samtidigt som gödslingsnettot är stärkt tack vare dagens spannmålspriser.

Nu får vi hoppas att det efterlängtade regnet kommer snart följt av en lagom varm sommar som gör att vi kan bärga en stor skörd i Augusti. Till dess önskar jag lycka till i kvarvarande fältarbete, kommande strategival samt en riktigt trevlig Sommar!

Fredrik Bodin, Regionchef Syd Lantmännen Lantbruk

 

Lantmännen Lantbruk Nötfor

Juni 2021

Priserna på soja och övriga proteiner är fortsatt på en historiskt hög nivå. Vi är nu inne i vädermarknaden och mycket kan hända innan det är dags för skörd. Det är en stor efterfrågan på GMO-fria proteinfodermedel vilket har lett till att tillgången på framförallt GMO- fri soja just nu är väldigt begränsad.

Vallskördens första skörd är på många håll avslutad. I år ser vi inte stora variationer i grovfodermängder utan generellt mycket gräs med bra värden! Några veckor återstår innan vi vet resultatet av årets skördar men även i år kan våra grovfoderersättare att vara ett bra alternativ för att dryga ut grovfodermängderna vid behov. Värmen satte verkligen fart på växtligheten men även annat oönskat frodas i värmen. Tänk på att säkerställa att mixen är fräsch, ett bra  tips för att bibehålla god konsumtion på mix samt minimera näringsförluster i mix är att tillsätta något som gör att mixen inte tar värme. Vi har den klassiska syran (Promyr Flexible, Prosid MI 700 alt. Softacid p+ eller ren Propionsyra) som säljs på fat men har nu även populär variant av tillsats i fast form som är lite enklare att hantera. Denna heter TMR Solid och kommer från Perstorp.

För pigga, glada högpresterande kor (trots värmen) behövs också extra salt, en balanserad foderstat och eventuellt även jäst. Din Nötforsäljare kan berätta mer och bolla idéer om utfodring, marknad och management.

Vi vill även slå ett slag för våra rengörings och desinfektionsprodukter. Tänk på att vid rengöring skall man inte bara tvätta med vatten. För att få bort de oönskade bakterierna och mikroorganismerna krävs tvätt med ett rengöringsmedel (Agatens R1). Bakterierna och mikroorganismerna man vill ha bort sitter på små fett- och proteinpartiklar och dessa oönskade varelser försvinner inte bara med vatten. Efter torkning skall ytan desinficeras vi har olika preparat beroende på vilket behovet är.

Är det något vi alla lärt oss i dessa tider är det att tvätta händerna med tvål och vatten  och sen ”desinficera ” med alcogel, då borde vi göra samma när vi tvättar till våra djur, kanske speciellt där vi håller våra nyfödda eller inköpta kalvar.  

Nötfor, piggfor eller pullfor -säljarna hjälper er gärna rätt så ni hittar det ni söker till just er produktionsgren.

Full fart är det även på mineralfoderförsäljningen. Vårt nya mineralfodersortiment har mottagits väl och inom kort har vi några nyheter i tillskottssortimentet.

Vi är på sluttampen med vårt klimatarbete där vi tillsammans med andra aktörer i branschen kartlägger framtidens mjölk och köttproduktion. Projektet ska skapa en gemensam bild av framtidens mjölk- och köttproduktion i ett hållbart livsmedelssystem.

Monica Ocklind, Säljschef Nötfor Lantmännen Lantbruk