18/1-2021

En Nötforsäljares vardag…

Tack alla fantastiska kunder som vi har fått förmånen att göra affärer med. Det är ni som gör att vi har världens bästa jobb. Tyvärr ser vi ju inte mycket av varandra nu… ja, ni vet varför men det får vi ta igen snart.

Just för tillfället är det som de flesta av er redan vet, kampanj på ensileringsmedel och plast. Telefonen går varm med diskussioner om packning, applikation av ensileringsmedlet, för torrt ensilage, svårensilerad lucern, pH-sänkning och täckning enligt konstens alla regler…  ja faktiskt det mesta om hur vi får det där perfekta ensilaget. Skönt att ha god ”back up” när det dyker upp svåra funderingar.

Jag får ju fortfarande ståpäls när jag ser en Lantmännenbulkbil i vårt område, nu passerar ungefär 2 bulkbilar över bron per dag, 5 dagar i veckan OCH vi plockade hem för andra året det prestigefyllda priset flest nya kunder.

Kalmar/Öland har ju landets högsta avkastning, GRATTIS till er, många av kunderna som nått nya höjder har faktiskt vårt foder i silon. Skryter alltid om er på våra Teamsträffar… på tal om teamsträffar så är det ju det som gäller nu.  Vi har haft 2 stycken, en fårträff med Gård och Djurhälsan och en träff med Promyr och Thorsil, där vi fick en lektion i ensileringsteknik. Har ni någonting som ni vill grotta ner er mer i så gör vi det tillsammans och tar hjälp av landets bästa, vi letar upp dom.

Nu har Emma har kommit tillbaka från sin föräldraledighet och ser fram emot att höra av er igen. Våra telefonnummer är: Emma 0706936288 och Louise 0730289994

Tänkte skicka med er innan vi avslutar… Fyll på ditt hemmaapotek inför alla dikalvar och lamm som ska födas nu. Coloboost (livräddaren för kalven och lammet), Diakur, energibalans och en säck Kavat eller Pontus om det skiter sig.

och… ”ta alltid ut lyckan i förskott det värsta som kan hända är att du varit glad i onödan”.

Tack för din tid!

Hälsningar Louise

Regionchef Lantbruk, Fredrik Bodin har ordet

Vi har nu passerat årsskiftet och kan se tillbaka på ett riktigt bra växtodlingsår med god lönsamhet trots normala skördar!

Spannmålsmarknaden har utvecklats positivt i kombination med god avsättning både inom landet samt på export. Lantmännen har hittills exporterat över 600 000 ton sedan Augusti. Lantmännens Poolpris som presenterades i December presterade rejält över periodens snitt vilket påvisar dess förträfflighet som en del i prissäkringsstrategi. Det är nu öppet för att teckna Poolavtal och torkavtal för skörd -21.

Dagens höga prisnivåer spiller även över på kommande skörd vilket ger möjlighet att prissäkra på nivåer som ligger över 5 års snittet, kontakta din säljare för pris och diskutera din strategi. Vi har även haft goda förutsättningar för att etablera nya grödor vilket gör 2020 års höstsådd den största på länge vilket ger ett bra utgångsläge inför 2021.

Vi är i full gång med växtodlingsplanering och strategier för kommande säsong, diskutera gärna med din säljare vad du kan förbättra och utveckla i din odling! Tänk på att utbudet på Insekticider smalnar av till nästa år då Fastac ej får säljas efter 31 Januari.

En nyhet från 2020 är att Lantmännen säljer Mewab Mesakalk från Mönsterås vilket är en prisvärd och snabbverkande lantbrukskalk med högt kalkvärde. Mewab kontrollerar alltid produkten för garanterad kvalitet och resultat. Vi har volymer tillgänglig för omgående leverans om tillfälle för vinterspridning ges.

Vårutsädeskampanjen är i full gång, vi har till i år gjort investeringar i Eslöv som ökar tillgången på Thermoseed-behandlat utsäde vilket är ett miljövänligt alternativ som ger en skördeökning jämfört med vanlig betning. Allt vårat utsäde är Skjutkraftstestat vilket ger en säkrare fältuppkomst och sållar bort partier som normalt grobarhetsprov inte upptäcker. Kontakta din säljare för att få veta mer.

Nya regionchef Maskin Eftermarknad, Johan Kullander, har ordet

Jag började på Lantmännen Maskin i april 2006 som Eftermarknadsansvarig för anläggningarna i Norrköping och Linköping.

2008 gjordes en omorganisation och jag tillfrågades  om att blir Regionchef på eftermarknaden, dvs verkstäder och butik/reservdelar, för 9 anläggningar i Sörmland, Östergötland och nordöstra Småland.

Vid den senaste omorganisationen i höst 2020 blev jag Regionchef eftermarknaden i den nya regionen öst som innefattar min tidigare region samt Kalmar-regionen. Regionen består av 11 anläggningar i ett område från Stockholm ner till Kalmar. Leif Johansson som tidigare hade helhetsansvaret för Kalmar-regionen är nu min kollega med ansvar för förmarknadsaffären i regionen.

Jag är 51 år gammal, är gift och har en utflugen vuxen son och jag bor tillsammans med min fru i Norrköping.

Min målsättning har under mina år på Lantmännen Maskin varit att bygga upp starka anläggningar med drivna kompetenta medarbetare som driver anläggningen som sitt eget och tar ansvar för krav från både ägare, företagsledning och kunder. Med tanke på de stora regionerna vi nu har är detta en förutsättning då jag inte kan vara involverad i alla lokala frågor.

Alla anläggningar är olika med unika behov och förutsättningar och måste därför få utvecklas åt det håll som passar dem och deras kunder bäst. Vi har en stor fördel med att vi finns på många platser runt om i landet och även om vi inte kan göra lika på alla anläggningar så kan vi lära av varandra och hjälpas åt mellan anläggningarna och det är en viktig beståndsdel jag kommer implementera i hela region öst.