Teknik och miljö vinnare med ny världsunik hydraulolja

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2005-12-08

Teknik och miljö vinnare med ny världsunik hydraulolja Lantmännenägda Agro Oil AB har tagit fram en unik hydraulolja med extrema tekniska och miljömässiga värden. Oljan, Mendo Longlife, ger exceptionellt lågt slitage och har mycket längre livslängd än någon tidigare hydraulolja.

Lägsta flyttemperaturen är 63 minusgrader, luftavgivningen lägre än fyra minuter och livslängden så hög som cirka 10 000 maskintimmar.
– Det är något som konkurrerande hydrauloljor inte kommer i närheten av. Oljan har under det senaste året testats av ledande tillverkare av anläggnings- och skogsmaskiner samt av en grupp företag i branschen, säger Mikael Åstrand, produktchef på Agro Oil som är marknadsledande i Sverige när det gäller utveckling av miljöanpassade smörjmedel.

Efter att arbetet med Mendo Longlife pågått en längre tid startade Agro Oil ett samarbete med Uppsala universitet samt med Lubrizol, en av världens ledande tillverkare av tillsatsmedel för oljor. – Vi fick tillgång till en spetskompetens som är världsledande. Lubrizol har genom sin utvecklingsavdelning i England tagit fram olika tillsatsmedel som Uppsala universitet, med hjälp av vår nya testmetod, har kombinerat med biologiskt nedbrytbara estrar, säger Mikael Åstrand.

Tester har gjorts på oljans förmåga att dämpa nötningen i anläggnings- och skogsmaskiner. I fall där andra oljor inte klarat att skydda utrustningen har nötningen knappt varit märkbar på den skyddande film som Mendo Longlife har skapat. Ett sådant positivt resultat fick också Torbjörn Backlund, Backlunds Skog AB i Bjurholm. Han ingick i testgruppen och har använt oljan i 4 000 timmar.
– Hydraulsystemet är helt rent trots att vi kört oljan så länge. Dessutom har den klarat kylan utmärkt. Oljan blir mjuk fort och är mycket formstabil, säger Torbjörn Backlund.

Oljan ska i första hand användas för mobil hydraulik i fordon, anläggnings- och skogsmaskiner. Men i många fall kan den också användas för hydraul- och cirkulationssystem inom industrin. – Mendo Longlife är dessutom miljöanpassad enligt svensk standard som kräver att minst 60 procent av oljan har brutits ned på 28 dagar. Den ger därtill mycket små effektförluster och mindre inre läckage än andra oljor vid höga temperaturer. Den kommer att vara perfekt för alla som kräver miljösäkerhet i arbetet, särskilt i känsliga miljöer som exempelvis vägbyggen och i skogen, säger Mikael Åstrand.

Oljan lanseras nu tidigare än beräknat. Meningen var att den skulle finnas på marknaden först sommaren 2006.
– Men efter påtryckningar från testgruppen släpps den redan före nyår. Det är viktigt att vi är lyhörda för vad kunderna vill ha, och de vill ha den nya oljan nu, säger Mikael Åstrand.För frågor kontakta gärna: Mikael Åstrand, produktchef på Agro Oil AB, tel 08-657 41 06, mob 070-515 91 39 Roger Melin, marknadschef smörjmedel på Agro Oil AB, tel 08- 657 44 09, mob 070-584 01 05 Gert Englund, marknad, Agro Oil AB, tel 08-657 44 36, mob 070-657 44 10

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Sveriges största koncerner inom livsmedel och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Bageri Skogaholm, Schulstad, Kronfågel, Weibulls, Doggy och Mjau. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 50 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 16 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se