Svalöf Weibull slutar med förädling av köksväxter

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2005-12-12

Svalöf Weibull slutar med förädling av köksväxter

Svalöf Weibull (SW) slutar med förädlingen av köksväxter i Hammenhög. Delar av verksamheten vid avdelningen för köksväxtförädling förs till Weibull Trädgård.

Staten har i mer än 50 år gett stöd till framtagningen av nya sorters köksväxter genom bidrag till förädlingen i Hammenhög. Under senare år har detta varit en del av det program för stöd till växtförädling som finansierats gemensamt av staten genom forskningsrådet Formas och av lantbruket genom Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF). Detta stöd har lämnats till växtförädling som inte annars skulle genomföras på kommersiell bas.

SW har helt nyligen fått information om att staten och SLF kommit överens om att minska stödet till sortframställning, det vill säga praktisk växtförädling, till 6 mkr/år. Detta är 4 mkr mindre än vad SW föreslagit. De medel till stöd som nu finns, är avsedda för förädling av grödor för Norrland och av potatis. Till detta kommer förädling för specialkvaliteter i stråsäd.

Köksväxtförädlingen avvecklas

SW:s styrelse har därför beslutat att avveckla förädlingen av köksväxter vid avdelningen för köksväxtförädling i Hammenhög. MBL-förhandlingar om den nya organisationen och dess bemanning inleds omgående. Avdelningen har för närvarande 12 fast anställda medarbetare.

– SW har redan tidigare konstaterat att förädlingen av köksväxter ligger vid sidan av företagets huvudstrategi och att bedriva växtförädling av köksväxter utan statens stöd är inte möjligt. Vi beklagar att stödet till förädling i små grödor successivt minskat de senaste åren, säger forskningschef Anders Nilsson som också är ansvarig för avdelningen för köksväxtförädling.

Kompetens till Weibull Trädgård Delar av verksamheten vid avdelningen, bland annat produktion av egna frösorter, skötsel av blomsterfält och produktion av färdig gräsmatta kommer att integreras in i Weibull Trädgård.

- Det är en bra lösning som bland annat ger oss greppet om hela värdekedjan för färdig gräsmatta. Weibull Trädgård satsar offensivt, i knivskarp konkurrens, på att flytta fram marknadspositionerna. Produktion av färdig gräsmatta och kvalificerad skötsel av blomsterfälten är viktiga komponenter i det arbetet. Vi har dessutom god erfarenhet av tidigare nära samarbete med köksväxtavdelningen, kommenterar Stefan Sjöstrand, vd för Weibull Trädgård.

SW är ett internationellt växtförädlings- och utsädesföretag som med sina cirka 620 anställda omsätter runt 1,1 miljard kronor. Ägare är Svenska Lantmännen (60 procent) och tyska BASF (40 procent). Vid avdelning för köksväxtförädling bedrivs förädling av isbergssallat, vitkål, morot och blomkål.

För mer information kontakta gärna: Anders Nilsson, forskningschef SW 070 5504671 Stefan Sjöstrand vd, Weibull Trädgård 0768 183801 eller Maria Forshufvud, informationschef 070 3256972

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Sveriges största koncerner inom livsmedel och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Bageri Skogaholm, Schulstad, Kronfågel, Weibulls, Doggy och Mjau. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 50 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 16 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se