Starkt intresse för världens största tröska

NyhetPRESSMEDDELANDE 2006-10-24

Starkt intresse för världens största skördetröska

Trenden mot allt större skördetröskor håller i sig både bland svenska och danska lantbrukare. Detta har bland annat visat sig genom en positiv försäljningsutveckling av CLAAS Lexion 600 som Lantmännen Maskin introducerade på marknaden inför denna försäljningssäsong.

Tröskmarknaden i Danmark har utvecklats mycket starkt med en ökning på mer 40 procent de senaste två åren. Det är framförallt två faktorer som bidrar till ökningen. Dels har strukturomvandlingen mot allt större driftsenheter gått fort i Danmark, dels har det varit en gynnsam utveckling av svinproduktionen vilket har gett det danska lantbruket en bättre investeringsförmåga.

Även i Sverige har försäljningen ökat. Lantmännen Maskin har sålt 26 tröskor av modellen Lexion 600 sedan den introducerades på den skandinaviska marknaden inför innevarande skördesäsong, det stora flertalet på den danska marknaden.

– Lexion 600 är den skördetröska som erbjuder den högsta kapaciteten på marknaden idag. När vi säljer en Lexion 600 är det många gånger en långsiktig investering och man ersätter ofta mer än en gammal tröska. Många lantbrukare ser med köpet en möjlighet till en mer rationell och mindre personalkrävande drift, säger Lennart Edling, VD för Lantmännen Maskin.För frågor kontakta gärna: Lennart Edling, vd Lantmännen Maskin, tel 040-386400 Daniel Nilsson, produktansvarig Claas Lantmännen Maskin, 040-386400 Anna-Lena Lindell, marknadskomm.chef Lantmännen Maskin, tel. 0730-523201Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad, Svalöf Weibull och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 49 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se

Lantmännen Maskin AB Maskinbolaget för lantbruksmaskiner ansvarar för hela kedjan från inköp till försäljning och genom sina dotterbolag distributionsansvar för Danmark och Norge. Maskinbolaget representerar ett komplett produktsortiment där bl a varumärkena Valtra, Fendt och Claas ingår. Antal anställda är 900 och omsättningen beräknas uppgå till 3,5 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannenmaskin.se