Ökad traktorförsäljning

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2006-09-08Traktorer säljer som aldrig förr och helst väljer bonden en stor

Registreringar av nya lantbrukstraktorer har i Sverige ökat med närmare 7 procent under årets första åtta månader. Därmed fortsätter de senaste årens trend med en ökad försäljning av traktorer. En skillnad är dock att det nu främst är traktorer på 100 till 120 hästkrafter som ökar. Lantmännen Maskin är den ledande svenska leverantören av traktorer i alla storlekar.

Under årets åtta första månader registrerades 2 719 traktorer vilket är en ökning med närmare 7 procent. Därmed fortsätter senaste årens trend med en ökad försäljning av traktorer, helåret 2004 ökade försäljningen med 5 procent och 2005 med 3 procent.

Lantmännen Maskin är fortfarande den ledande traktorleverantören och har med varumärkena Valtra och Fendt närmare 35 procent av marknadsandelen i Sverige. Valtra är det ledande varumärket och antalet registreringar av Valtra har hittills i år ökat med hela 160 enheter till 783. Det motsvarar 30 procent av den totala marknadsandelen. Fendt, som är Lantmännen Maskins nya prestigevarumärke, har mer än dubblerat registreringarna under årets åtta månader, jämfört med samma period föregående år och uppnår 5 procent av marknadsandelen.

- Vår traktorförsäljning går bra. För de första åtta månaderna har Valtras marknadsandel, jämfört med samma period föregående år, ökat från 25 till 30 procent. För Fendt, som vi övertog strax innan senaste årsskiftet, är utvecklingen imponerande. Marknadsandelen har mer än fördubblats, från 2 till 5 procent, säger Lennart Edling, vd för Lantmännen Maskin.

I år är det försäljningen av större traktorer som ökar mest. Ökningen finns främst i segmentet 100 till120 hästkrafter. Detta jämfört med tidigare då det främst har varit traktorer på 70 till 80 hästkrafter som ökat.
- Även den allra största storleksklassen ökar, det vill säga traktorer större än 150 hästkrafter. Det är glädjande att konstatera att Lantmännen Maskin är extra starka bland köparna av stortraktorer. Lantmännens marknadsandel är här 46,5 procent, säger Lennart Edling.

För frågor kontakta gärna: Lennart Edling, VD Lantmännen Maskin AB, tel. 040-386400 Jan-Erik Hovlin, t f försäljningschef Lantmännen Maskin AB, mobil 0730-523260 Anna-Lena Lindell, marknadskomm.chef Lantmännen Maskin AB, tel. 019-217861

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad, Svalöf Weibull och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 49 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se

Lantmännen Maskin AB Maskinbolaget för lantbruksmaskiner ansvarar för hela kedjan från inköp till försäljning och genom sina dotterbolag distributionsansvar för Danmark och Norge. Maskinbolaget representerar ett komplett produktsortiment där bl a varumärkena Valtra, Fendt och Claas ingår. Antal anställda är 900 och omsättningen beräknas uppgå till 3,5 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannenmaskin.se