Ny vd för Lantmännen Agroetanol AB

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2007-12-13 Ny vd för Lantmännen Agroetanol AB

Joakim Säll har utsetts till ny vd för Lantmännen Agroetanol AB och Lantmännen Ecobränsle AB samt till affärschef för biodrivmedel inom Lantmännen Energi.

– Vi är oerhört glada över att få en sådan branscherfaren och kompetent person som Joakim till Lantmännen. Han tillträder mitt under en intensiv och händelserik period med expansion och fyrdubbling av vår etanolanläggning i Norrköping, säger Bengt Håkansson, affärsområdeschef Lantmännen Energi.

Joakim Säll (46) kommer från Statoil där han varit anställd i drygt 20 år. Han har arbetat såväl i Sverige som internationellt med bland annat trading, affärsutveckling och marknadsföring. Åren 2001 till 2006 var Joakim Säll vd för Svenska Statoil AB och deltog aktivt i introduktionen av låginblandning av biokomponenter i fossila drivmedel.

– Det ska bli fantastiskt spännande att jobba med Lantmännen Agroetanol för att förstärka bolagets position som Skandinaviens ledande leverantör av biodrivmedel. Dels genom att slutföra den pågående utbyggnaden av etanolfabriken i Norrköping. Dels genom att aktivt leda vidareutvecklingen av såväl biodrivmedelsmarknaden som produkterna och produktionsmetoderna, säger Joakim Säll.

Joakim Säll efterträder Kenneth Werling, som under 2008 fokuserar på slutförandet och igångkörningen av Lantmännen Agroetanols expansionsprojekt i Norrköping. Därefter övergår Kenneth Werling till att arbeta med omvärlds- och utredningsfrågor inom Lantmännens affärsområde Energi. Joakim Säll tillträder sin nya befattning under våren 2008.

För frågor kontakta gärna: Bengt Håkansson, affärsområdeschef Lantmännen Energi, tel. 0705-888 314.Lantmännen Agroetanol Lantmännen Agroetanol är Sveriges enda storskaliga producent och leverantör av spannmålsbaserad drivmedelsetanol. Vid anläggningen i Norrköping produceras årligen 58 miljoner liter etanol med 150 000 ton spannmål som råvara. Anläggningen byggs nu ut för att från och med hösten 2008 få en produktionskapacitet på totalt 210 miljoner liter. Företaget ingår i Lantmännen Energi som samlar Lantmännens energiverksamheter.


Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 44 000 svenska lantbrukare, har 13 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 32 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.com