Ny teleskoplastare från Claas

NyhetPRODUKTNYTT 2006-11-16

Scorpion - en helt ny serie teleskoplastare från Claas

Teleskoplastaren har tagit ett rejält kliv in i lantbruksbranschen. I allt större utsträckning ersätter denna typ av maskiner mer traditionella metoder och koncept . För att kunna möta de behov som finns i marknaden lanserar Claas Scorpion, en ny teleskoplastare som fyller de krav moderna lantbruksföretag har på komfort, kapacitet och driftsäkerhet. Teleskoplastaren Scorpion är resultatet av ett mycket framgångsrikt samarbete mellan Claas och Kramer-Allrad.

Claas Scorpion är en maskin med bekväm och rymlig förarhytt med panoramafönster. Den goda sikten runt om ger en säker lastning och körning i alla tänkbara arbetsmoment.
Samtliga lastfunktioner samt färdriktningsväljaren manövreras enkelt och bekvämt i höger joystick. Scorpion står för en ny dimension när det gäller ergonomi, driftssäkerhet och användarvänlighet.

De fyrcylindriga, högeffektiva Deutz-motorerna i Claas Scorpion är mycket vridmomentstarka och extremt bränslesnåla. Maskinerna kan levereras med tre olika effektalternativ, 75, 90 eller 100 kW. Motorerna är monterade i 90º vinkel mot färdriktningen och är i standardutförande utrustade med ett självrensande reverserbart kylarsystem, SCS (Self Cleaning System).

Claas Scorpion är, som enda teleskoplastaren på marknaden, utrustad med en helt steglös hydrostattransmission med kraftresurser och dragförmåga likt en konventionell traktor. Hastighet och kraft anpassas helt automatiskt med den så kallade Varipower-transmissionen. För att öka dragkraften vid transportkörning erbjuder Claas även Varipower-transmissionen i en Plus-version, där dragkraften vid högre hastigheter effektivt förstärks via en separat konstantmotor med fast vinkel.

Det lastkännande hydraulsystemet ger upp till 150 liter olja per minut. Systemet levererar stora oljevolymer redan vid låga motorvarvtal, vilket garanterar en låg bränsleförbrukning.

Med teleskoparmen lyfter Scorpion högre och når längre än vad betydligt större maskiner på marknaden normalt gör. Claas Scorpion har, beroende på modell, från 6,25 ända upp till 9,0 meters lyfthöjd och en lyftkraft på 3 upp till 4 ton. Dessa egenskaper gör Scorpion till en kraftfull mångsysslare.

Bild finns att ladda ner på www.lantmannen.com.

För frågor kontakta gärna: Lennart Edling, VD, Lantmännen Maskin, 040-386400 Daniel Nilsson, produktansvarig Claas Lantmännen Maskin, 040-386400 Anna-Lena Lindell, marknadskomm.chef Lantmännen Maskin, tel. 0730-523201

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad, Svalöf Weibull och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 49 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se

Lantmännen Maskin AB Maskinbolaget för lantbruksmaskiner ansvarar för hela kedjan från inköp till försäljning och genom sina dotterbolag distributionsansvar för Danmark och Norge. Maskinbolaget representerar ett komplett produktsortiment där bl a varumärkena Valtra, Fendt och Claas ingår. Antal anställda är 900 och omsättningen beräknas uppgå till 3,5 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannenmaskin.se