Nu startar bygget av biodieselanläggningen i Karlshamn

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2005-12-06

Nu startar bygget av biodieselanläggningen i Karlshamn

Marknaden för RME, i dagligt tal biodiesel, beräknas växa kraftigt de närmaste fem åren. Därför beslutade Lantmännens koncernstyrelse i våras att investera cirka 35 miljoner kronor på en ny biodieselanläggning i Karlshamn. Nu startar bygget!

Nu ökar möjligheten att tanka med förnybart bränsle från svenska åkrar. I dag tillåts en inblandning av två procent RME i MK1-diesel (diesel miljöklass 1). Men intresset för att öka den förnyelsebara andelen i diesel till fem procent är mycket stort från såväl konsumenter som drivmedelsdistributörer. Användningen av ett sådant bränsle är också godkänt av alla motortillverkare.

RME, rapsmetylester, är den enda biokomponent som idag i stor skala kan blandas in i vanlig diesel. Råvaran till produktionen i Karlshamn blir RME som utvinns ur raps från de svenska åkrarna.

– Vi räknar med att regeringen beslutar att ändra beskattningen av diesel och att det blir tillåtet med en ökad inblandning av RME i diesel eftersom detta är det snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet att öka andelen förnybara drivmedel till dieselfordon, säger Bengt Håkansson, affärsområdeschef Energi på Lantmännen.

Den 19 oktober gav miljödomstolen tillstånd att bygga den nya biodieselfabriken. Platsen blir i före detta Mejeriets lokaler i hamnen i Karlshamn.

– Vi planerar för en möjlig produktionsstart redan i slutet av april 2006, säger Bengt Håkansson.

Fabrikens kapacitet blir i ett första steg 40 000 ton per år vilket motsvarar 45 000 kubikmeter RME och man räknar med en direkt sysselsättning på 15 personer.

– Lantmännen har en nyckelroll i Sveriges omställning till en hållbar energiproduktion, bland annat av förnyelsebara drivmedel. Koncernens investeringar de senaste åren har starkt bidragit till den omställningen, säger Birgitta Johansson-Hedberg, vd och koncernchef för Lantmännen.

För frågor kontakta gärna: Bengt Håkansson, affärsområdeschef Energi, Lantmännen, tel: 070-588 83 14 Birgitta Johansson-Hedberg, vd och koncernchef, Lantmännen, tel: 070-218 02 83

Bilder på Bengt Håkansson och Birgitta Johansson-Hedberg finns att hämta på www.lantmannen.se under fliken press/bildbank/ koncernledning

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Sveriges största koncerner inom livsmedel och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Bageri Skogaholm, Schulstad, Kronfågel, Weibulls, Doggy och Mjau. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 50 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 16 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se