Nu börjar skörden av 28 000 ton sydsvenska ärtor (korrigering )

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2006-07-14

Nu börjar skörden av 28 000 ton sydsvenska ärtor

Den här veckan startade skörden av ärtor i södra Sverige. Under uppemot 55 dygn ska 6500 hektar ärtor skördas, det motsvarar 28 000 ton frysta ärtor. För att förstärka Findus egen maskinpark under den intensiva skördeperioden har företaget tecknat ett nytt avtal med Lantmännen Maskin om att hyra Fendttraktorer.

Likt militärkolonner drar de fram på vägarna, från Ystad i söder till Halmstad i norr, de fyra grupper som sköter skörden av ärtor ute på fälten. Det är grupper om tre till fyra skördare, två traktorer, en tankvagn, samt en reparatörs- och personalbod.

Det är ett pressat tidsschema då det inte finns utrymme för några krånglande maskiner. Maskinerna går i stort sett hela dygnet med avbrott för kortare service och översyn. För att förstärka sin egen maskinpark under den intensiva skördeperioden har Findus har under flera år hyrt traktorer av Lantmännen Maskin. – Samarbetet med Lantmännen Maskin har fungerat mycket väl. Lantmännen har ställt upp till hundra procent om det har uppstått problem. Detta är avgörande för att vår verksamhet ska fungera, säger Anders Lavén, verkstadschef för Findus skördemaskiner.

Traktorerna sköter transporterna i rollen som dragare av alla vagnar mellan fälten men också transporten av ärtorna ute på fälten. Ärttröskorna fylls snabbt och då är traktorn med släp på plats för att tömma över ärtorna till släpet och ta dem till den väntande lastbilen. Var trettionde minut lämnar en lastbil fältet för att transportera ärtorna vidare till fabriken i Bjuv.

Den stora utmaningen är tiden. Från det att ärtan skördas ute på fälten får det inte ta mer än tre timmar innan den har rensats och frysts på Findus anläggning i Bjuv. Det kräver en avancerad logistik. Rätt mängd ärtor ska skördas för att utnyttja kapaciteten i fabriken på bästa sätt. Där kan man totalt hantera 40 ton frysta ärtor per timme.

För frågor kontakta gärna: Arne Sörensson, VD Lantmännen Maskin, tel 040-38 64 00, mob 070-55 11 750 Ingvar Andersson, produktchef Fendt, tel 070-538 64 28 Annika Hjerpe, presschef Lantmännen, mob 070-657 42 37

Bilder på Fendttraktorer finns att ladda ner från www.lantmannen.com under fliken mediacenter/bildarkiv/övriga bilder

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad, Svalöf Weibull och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 49 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se

Lantmännen Maskin AB Maskinbolaget för lantbruksmaskiner ansvarar för hela kedjan från inköp till försäljning och genom sina dotterbolag distributionsansvar för Danmark och Norge. Maskinbolaget representerar ett komplett produktsortiment där bl a varumärkena Valtra, Fendt och Claas ingår. Antal anställda är 900 och omsättningen beräknas uppgå till 3,5 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannenmaskin.se