Nästa generation Valtra T

NyhetProduktnytt 2007-01-18

Nästa generation i Valtras professionella T-serie: Mer produktiv, mer mångsidig och bekvämare än någonsin Valtras nästa generation av T-serien har konstruerats så att den tillgodoser behoven hos dagens professionella lantbrukare och entreprenörer. Den nya traktorn är en efterföljare till den klassiska 8000-serien och den ursprungliga T-serien. I den nya T-serien kombineras Valtra-traktorernas traditionella kraft och styrka med den oöverträffade mångsidighet som erbjuds genom Valtras förnämliga kundordersystem och den bekvämlighet som åstadkoms med hjälp av den allra senaste tekniken.

Den mest märkbara utseendemässiga förändringen på T-serien är den nya hytten, som har utformats för ökad bekvämlighet, effektivitet och säkerhet. Ny ljudisolering dämpar ljudnivån inne i hytten, medan den längre slaglängden hos den nya hyttfjädringen gör körningen mjuk och smidig även i ojämn terräng. Dessutom finns ett nytt tillval till hytten, Xenon arbetsbelysning bak gör det möjligt att arbeta med mycket god uppsikt även i mörker. Valtras förnämliga ergonomi har förbättrats ytterligare och alla viktiga funktioner kan nu skötas bekvämt från förarens armstöd på Advance-modellerna. Valtras unika dubbelkommando TwinTrac har nu centralt placerade reglage baktill i hytten. Andra förbättringar som är avsedda att göra T-serien effektivare är elektroniskt inställbara och uppvärmda backspeglar, helglasad dörr för bättre sikt och en ny bromsservo på de större modellerna.

Framtill kan T-serien verka bekant, men en smärre revolution har genomförts under motorhuven. Den nya T-serien drivs av sexcylindriga 6,6- och 7,4-liters Common Rail SisuDiesel-motorer som uppfyller avgasföreskrifterna enligt Steg IIIA. De nya motorerna har en nominell effekt mellan 133 och 211 hk (ISO 14396) beroende på modell. Alla motorer har tredje generationens elektroniska motorstyrning (EEM), som utvecklats av SisuDiesel. Tillsammans erbjuder CR- (Common Rail) och EEM-tekniken många avancerade funktioner, till exempel extra lågt tomgångsvarvtal (650 r/min) när parkeringsbromsen ansätts. Transporteffektförstärkning finns på vissa modeller, vilket ger extra kraft när traktorn körs på växel H2 eller högre. De nya motorerna är också tystare och har högre vridmoment.

Motoralternativet EcoPower, som ursprungligen introducerades 1999, har genomgått en avsevärd förändring. Modell T151e är i princip två traktorer i en. Med en knapptryckning kan föraren välja mellan EcoPower, som sparar bränsle och värnar miljön, och normalläge. EcoPower sänker det nominella motorvarvtalet från 2200 till 1800 r/min samtidigt som vridmomentet ökar med cirka 100 Nm. Detta minskar bränsleförbrukningen med cirka 10 procent, ökar motorns livslängd, minskar miljöpåverkan och ger lägre ljudnivå.

Den nya T-serien erbjuder en rad hydraulik- och transmissionsalternativ till de tre utförandena: Classic, HiTech och Advance. Classic-modellerna har mekanisk transmission och manövrering av yttre hydraulik, och grundtanken är att marknadsföra dem som enkla och starka traktorer. HiTech-modellerna har delvis datorstyrd transmission och mekanisk manövrering av yttre hydraulik. Advance-modellerna har delvis datorstyrd transmission med endast en växelspak och lastkännande hydraulik med elektronisk manövrerade ventiler. Advance-modellerna kan erhållas med upp till sju ventiler för yttre hydraulik, varav fem fullständigt inställbara proportionalventiler. Den lastkännande hydrauliken har ett max flöde på 115 liter per minut, vilket gör det lätt att hantera även de mest krävande och komplicerade redskap. EcoSpeed är konstruerat speciellt för transporter. Traktorer med EcoSpeed gör det möjligt att köra med 40 km/tim vid 1800 r/min, vilket minskar bränsleförbrukningen.

Den nya T-serien har de senaste elektronikfunktionerna. Vändtegssystemet U-Pilot på Advance-modellerna förenklar manövrer som upprepas ofta. T-seriens nya HiTech- och Advance-modeller är naturligtvis ISOBUS-anpassade.

Ett nytt system för modellnumrering har introducerats för nästa generation av Valtras T- serie i likhet med det system som redan tidigare gäller för N-serien. De två första siffrorna i modellbeteckningen anger antalet hästkrafter som tidigare, medan den sista siffran anger modellgenerationen.

Liksom alla andra Valtra-traktorer grundas den nya T-serien på kundordersystemet. Varje Valtra-traktor byggs efter en enskild kundorder. Valtra erbjuder hundratals utrustningsalternativ och tillval, och upp till en miljon olika kombinationer av dessa. Valtras kundordersystem ger kunderna exakt den traktor de behöver direkt från fabriken. Kundanpassningen gäller inte bara små tillvalsdetaljer utan omfattar också grundkomponenter som hytt, hydraulik, transmission, framaxel, motor och däck. Det centrala i kundordersystemet är att alla kunder har möjlighet att besöka fabriken och se när deras egen traktor byggs.

Bilder finns att ladda ner på www.lantmannen.com

För frågor kontakta gärna: Jan-Erik Hovlin, produktchef Valtra, Lantmännen Maskin AB, 0730 523 260 Thor Andersson, produktansvarig Valtra, Lantmännen Maskin AB, 070 658 66 70 Anna-Lena Lindell, marknadskomm.chef Lantmännen Maskin, tel. 0730-523201Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad, Svalöf Weibull och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 49 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se

Lantmännen Maskin AB Maskinbolaget för lantbruksmaskiner ansvarar för hela kedjan från inköp till försäljning och genom sina dotterbolag distributionsansvar för Danmark och Norge. Maskinbolaget representerar ett komplett produktsortiment där bl a varumärkena Valtra, Fendt och Claas ingår. Antal anställda är 900 och omsättningen beräknas uppgå till 3,5 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannenmaskin.se