Matkorn - gott och nyttigt alternativ till ris, bulgur och couscous

Nyhet

I augusti lanserar Kungsörnen ett Matkorn utvecklat för matlagning i både stora och små kök. - Det är ett spännande alternativ till moderna kolhydratslivsmedel som ris, couscous, bulgur och quinoa, säger Danielle Halldén, produktchef på Kungsörnen.

Trots att korn har en lång historia i Sverige måste produkten Matkorn betraktas som en nyhet ur ett hälsoperspektiv. Produkten, som är nyckelhålsmärkt, består av 100 procent fullkorn och är rik på kostfiber.

- Korn som råvara är inte bara mycket nyttig utan också användbar till många olika rätter. Matkorn går att använda i allt från grytor och gratänger till sallader och soppor.

En hälsosam livsstil och en väl sammansatt kost rik på fullkorn minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom. I korn finns den lösliga kostfibern betaglukan som kan sänka kolesterolnivån i blodet hos personer medförhöjda kolesterolvärden.
Det finns också andra fördelar med korn, hela kornkärnor ger ett lågt GI och ett lågt blodsockersvar.

Klart på 12 minuter Det nya Matkornet har en koktid på bara tolv minuter och är speciellt framtaget för att ha kvar alla nyttigheter från fullkorn och kostfiber. Det gör att Matkornet är ett hälsosamt och bekvämt alternativ att använda där man efterfrågar hälsosamma råvaror med goda varmhållningsegenskaper.

I Sverige äter vi knappt ett halvt kilo korn per år, och det får vi i oss genom främst gröt, tunnbröd och färdigmat. Korn är dock inte något som bara är typiskt svenskt. I Nordafrika ingår ofta korn i baskosten.
I Japan används korn som ett alternativ till ris och i USA används en del kornmjöl som ingrediens i muffins, mjuka kakor och pannkakor.

Listpriset för en förpackning på 9 kg är ca 225 kronor. För recept se www.axafoodservice.se

Ni kan även kontakta Linda Hedberg på 08-519 787 00 eller linda.hedberg@lantmannen.com vid beställning av receptfoldrar i tryckt format med tillhörande högupplösta receptbilder.

Mer information finns att finna i bifogad bilaga...

Vid frågor kontakta gärna: Danielle Halldén, Produktchef Kungsörnen, 08-519 787 00, 0768-86 35 26, e-post: danielle.hallden@lantmannen.com Helena Fredriksson, forskare, Lantmännen Food R&D, 08-519 789 50, 0709-27 80 50, e-post helena.fredriksson@lantmannen.com Viola Adamsson, PR & Nutrition Manager, Lantmännen Food R&D, 08-657 42 42, 0709-27 87 92, e-post viola.adamsson@lantmannen.com