Linköpingskockar tog hem andraplatsen i ”Årets bästa skolkockslag”

Nyhet

Skolkockslaget ”ALGerna, Kost & Restaurang” från Anders Ljungstedts Gymnasium hamnade på en delad andraplats är när finalen i SkolmatsGastro genomfördes på GastroNord i Stockholm idag. Förstapriset gick till Team Österåker från Storstockholm. Linköpingstjejerna Camilla Persson, Eva Karlborg och Annie Akhter som slet för en förstaplacering, var trots allt var mycket nöjda med sina insatser och gladdes åt att skolkockarna äntligen fick stå i strålkastarljuset.

”ALGerna, Kost & Restaurang” förde en hård kamp mot de övriga fyra finallagen, när skolkockarnas vardagssysslor stod i fokus, att tillaga tre lunchrätter; en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt för minst 100 personer för en kostnad av max 10 kronor rätten där även sallad, bröd, matfett och dryck måste ingå. Maten skulle därtill smaka gott, presenteras aptitligt samt klara närings- och kostberäkningen.

”ALGerna, Kost & Restaurang” har arbetat tillsammans i tre och ett halvt år och tränat inför finalen från och till sedan i mars. Varje dag lagar de tre rätter och cirka 3500 portioner. Med finalplatsen i SkolmatsGastro hoppas laget att den viktiga skolmaten hamnar mer i fokus.
– Självklart hade vi siktet inställt på en topplacering, men konkurrensen var stentuff. Finalplatsen har gett oss en nytändning i vårt dagliga arbete. Att vi inte knep förstapriset spelar inte så stor roll, det viktiga för oss har hela tiden varit att få visa att skolkockarnas insatser är viktiga och värda att uppmärksammas. Skolmaten har stor betydelse för våra barns ork och koncentration under skoldagen och just därför bör skolkockarnas status höjas, säger Camilla Persson, lagledare för ”ALGerna, Kost & Restaurang”.

”ALGernas, Kost & Restaurang” finalrätter var: 1. Hot Chicken Soup, toppad med chilimarinerad majs och bröd 2. Örfylld quornbit, matkornspalett, kall mango- sweetchilisås med koriander 3. Currydoftande biffgryta med basmatiris samt traditionella och exotiska tillbehör

Skolminister Jan Björklund smakade på samtliga rätter som en del i den ätande gästjuryn. Skolministern var också prisutdelare och underströk vikten av tävlingens syfte; att höja statusen för skolkockarna och skolmaten.

”ALGerna, Kost & Restaurang” delade andraplaceringen med skolkockarna ”Bambatrion” från S:t Ilianskolan i Enköping, ”Team Tullinge” från Banslättsskolan, Trädgårdsstadsskolan och Eklidsskolan i Tullinge och ”Team Jägartjejerna”, från Jägarskolan i Kiruna.

Samtliga finalisters recept kommer att sammanställas i en receptbok och skickas ut till landets alla 15 700 skolkockar.

Fakta om tävlingen SkolmatsGastro arrangeras av Lantmännen Axa under varumärket Kungsörnen. Initiativtagare är Kurt Weid, grundaren av det moderna kocklandslaget och idag köksmästare på Lantmännen Axa. Med tävlingen vill vi bidra till höjd status för skolkockarna och skolmaten, inspirera till sunda maträtter samt att verka för att matkulturen i skolmiljön tas på allvar.

Det vinnande laget koras till ”Årets bästa Skolkockslag” och får ett utbildningsstipendium som består av en resa till Inselspital i schweiziska huvudstaden Bern. Där kommer de lära sig hur ett av Europas modernaste storkök fungerar.

Bilder på finalisterna och deras maträtter finns att ladda ned kostnadsfritt på: www.axafoodservice.se

Login: skolmatsgastro Lösenord: skolmatsgastro (använd genomgående små bokstäver)

Länk till högupplöst ftp-server: ftp://digitals-1@digitalsweden.se Login (PC): digitals-1 Lösenord: mapp11mapp

För frågor kontakta gärna: Kurt Weid, köksmästare, Lantmännen Axa, tel: 0709-27 80 63 Jenny Fridh, informationschef Lantmännen Axa, tel: 0709-27 80 71

Kontaktuppgifter ”ALGerna, Kost & Restaurang”: Camilla Persson, lagledare, tel: 0706-53 16 02

Kontaktuppgifter vinnaren av SkolmatsGastro: David Falk, lagledare i Team Österåker, tel: 0737-51 73 73 Bakgrundsfakta om SkolmatsGastro 2008 Under hösten 2007 inbjöds landets samtliga skolkockar (eller ”mattanter” som man sa förr), till att bilda lag och tävla i Sveriges första rikstäckande tävling för skolkockar, ”SkolmatsGastro”. Initiativtagare och arrangör är Lantmännen Axa under varumärket Kungsörnen. Juryn leds av Kurt Weid, grundaren av det moderna kocklandslaget och i dag köksmästare på Lantmännen Axa.

Fem lag tävlade i finalen på SkolmatsGastro den 22 april 2008 • ”Team Jägartjejerna”, från Jägarskolan i Kiruna • ”Bambatrion” från S:t Ilianskolan i Enköping • ”Team Tullinge”, bestående av Banslättsskolan, Trädgårdsstadsskolan och Eklidsskolan från Tullinge • ”Team ALGerna, Kost & Näring” från Ljungstedtska Gymnasium i Linköping • ”Team Österåker” från Rydboskolans kök i Åkersberga

Utmaningen för finalisterna 10 kronor är maxbeloppet per rätt där även sallad, bröd, matfett och dryck måste ingå.
Finalisterna ska servera tre rätter – en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt på fisk, fågel eller kött. Kungsörnens matlganingskorn och vita fiberpasta ska ingå i någon av rätterna. De tävlande lagen ska inte bara laga god mat de ska också klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid inför en sittande gästjury, bestående av kostchefer, barn från finalskolorna och kommunala befattningshavare, totalt cirka 40 personer.

Juryn En expertjury på fem personer synade arbetet i köken: • Kurt Weid – grundaren av det moderna kocklandslaget och idag köksmästare på Lantmännen Axa • Bernhard Tanner – Director of Kitchens, Inselspital Bern (dit vinnarlaget får åka) • Karin Lidén – Ordförande, Kost & Näring • Agneta Renmark – Redaktör och Dietist, Restaurangvärlden • Stephan Rössner – Professor, Karolinska University Hospital Hudding

Arrangör Lantmännen Axa med varumärket Kungsörnen Samarbetspartners är Kost och näring, Restaurangvärlden, GastroNord och Mashie – Kostdata.

Tävlingsregler Tävlingen är uppbyggd och bedöms efter regler som är framtagna av Kockarnas Världsförbund. De tävlande bedöms utifrån ett 100-poängsschema med fyra kriterier: 1. Smak: Råvarornas typiska smak ska kunna kännas igen, anrättningen ska vara rätt smaksatt och förebildligt komponerad/tillagat.
2. Att man följer tävlingens grundtanke: Att laget tillagar tre rätter för minst 100 personer, där även sallad, bröd, matfett och dryck ingår. 3. Sammanställningen av maträtterna: Maträtterna ska ha harmoni i färg och smak, vara ändamålsenliga, nyttiga och hälsosamma. De ska tillagas på rätt tema; matkorn och vit fiberpasta ska ingå. Snittkostnaden per måltid inte får överstiga 10 kronor. 4. Presentation/innovation av maträtterna: Rätterna ska vara aptitretande, läckra och vara av rätt anrättning. Här bedöms även timing vid servering.

De tävlande lagen ska därtill klara närings- och kostberäkning för samtliga rätter samt tillaga allt på tid inför en gästjury, bestående av kostchefer, rektorer, barn från finalskolorna och kommunala befattningshavare, totalt cirka 40 personer.

Pris Det vinnande laget får ett utbildningsstipendium som är en resa till Inselspital i schweiziska huvudstaden Bern. Där får de lära sig hur ett av Europas modernaste storkök fungerar. Prisutdelare är bland andra Skolminister Jan Björklund.

Varför anordnas SkolmatsGastro? Lantmännen Axa har startat SkolmatsGastro för att bidra till höjd status för skolmaten, inspirera till sunda maträtter samt att verka för att matkulturen i skolmiljön tas på allvar. – Vi ser finalisterna som inspiratörer för alla landets skolkockar. Deras insatser och mod ger skolköket ett erkännande och stärker statusen för de 15 700 skolkockar som varje dag serverar över en miljon skolmåltider i Sveriges skolor. Skolministerns engagemang är dessutom ett mycket välkommet kvitto för skolkockarnas viktiga arbete, säger Kurt Weid, ansvarig för tävlingen hos Lantmännen Axa.

SkolmatsGastro anordnas för första gången i år och förhoppningen är att kunna genomföra tävlingen vartannat år på GastroNordmässan i Älvsjö.

För frågor kontakta gärna: Kurt Weid, köksmästare, Lantmännen Axa Foodservice, tel: 0709-27 80 63 Jenny Fridh, informationschef Lantmännen Axa, tel: 0709-27 80 71