Lantmännen Unibake bakar bröd i Ryssland

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2006-06-30

Lantmännen Unibake bakar bröd i Ryssland

Lantmännen Unibake startade den 23 juni egen brödproduktionen i en ny toppmodern fabrik i Ryssland. Etableringen är ännu ett steg framåt i koncernens internationella tillväxtstrategi. Investeringen i Ryssland är på cirka 100 miljoner danska kronor.

Lantmännen Unibake, med huvudsäte i Hatting vid Horsens i Danmark, fortsätter sin internationella expansion efter uppköpet av det belgiska bageriet Belpan nyligen. Den 23 juni öppnade Lantmännen Unibake en helt ny fabrik i Yegorievsk, cirka 100 kilometer från Moskva. Fabriken är 6000 kvadratmeter stor och har i dagsläget 40 anställda.
- Innan året är slut kommer vi sannolikt att vara uppe i 80 medarbetare. Folk står i kö för att arbeta åt oss, säger Thomas Jarnum, vd för Lantmännen Unibake i Ryssland.

Först på marknaden Redan nu är orderboken fylld och cirka 60 procent av fabrikens kapacitet har använts från dag ett.
- Det är en stor fördel att vara de första på marknaden vad gäller denna typ av "fastfood- produkter" av kvalitet. Prognosen ser riktigt god ut och med den nya fabriken har vi en fin språngbräda för en fortsatt expansion, säger Thomas Jarnum.

Enligt Thomas Jarnum har det varit lärorikt att etablera sig i Ryssland: - Vi valde från början att inte bestämma något datum för öppning, då vi ville vara ödmjuka för de okända ryska förhållandena. Förra året avsatte vi även mycket resurser på att tillsätta och utbilda personal, säger Thomas Jarnum.

Framtida tillväxt via uppköp Bent Pulz Larsen, vd för Lantmännen Unibake, berättar att den samlade investeringen i den nya fabriken är på cirka 100 miljoner danska kronor.
- Vår tillväxt brukar primärt ske via förvärv men i Ryssland var detta helt enkelt inte möjligt. Därför startade vi istället ett eget bageri, säger Bent Pultz Larsen.För ytterligare information var vänlig kontakta: Bent Pultz Larsen, vd för Lantmännen Unibake. Tel: + 45 7628 50 00, mob: + 45 2368 51 00 eller Thomas Jarnum, vd för Lantmännen i Ryssland. Tel: +7 495 480 48 89, mob: +7 495 767 25 95

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad, Svalöf Weibull och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 49 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se