Lantmännen storsatsar på fastprisavtal för foder

Nyhet

Lantmännen storsatsar på fastprisavtal för foder Nya gemensamma fodervillkor ska öka möjligheterna att utveckla Lantmännens foderaffärer. Lantbrukarna erbjuds samtidigt fastprisavtal på både foder och råvaror.

Bakom förändringarna ligger ambitionen att vara varje lantbrukares bästa affärspartner. De nya gemensamma villkoren för bulkfoder gäller från och med den 12 september i samtliga Lantmännens marknadsområden. Villkoren erbjuder flera olika beställningsalternativ och belönar dem som väljer ett rationellare sätt att ta hem foder på. Därigenom kan lantbrukarna fatta affärsmässiga beslut som kan bidra till sänkta foderkostnader.

– Våra kunder har uttalat önskemål om säkra priser på foder. Det är för många en trygghet att i förväg veta foderpriset och kunna planera sin ekonomi utifrån det. Fastprisavtal kan jämföras med fast ränta på huslån. Det blir säkrare, men inte alltid billigare, säger Margareta Helander, marknadschef på Lantmännens foderdivision.

Tidigare har det varit möjligt att teckna fastprisavtal på råvaror. Även slaktkycklingsuppfödarna har kunnat låsa sitt foderpris för kortare eller längre perioder. Nu utvecklas detta så att kunderna inom alla djurslag erbjuds fastprisavtal, antingen på tre månader eller på helår. Den första teckningsperioden infaller mellan den 10 och 25 september. De avtal som tecknas då börjar gälla från och med 1 oktober.

Legoprisavtal är en variant på fastprisavtal, där kunderna kan låsa både spannmålspriset och foderpriset. Det ska nu testas i tre marknadsområden: i Skåne, i Syd och på Gotland.

– Vi är glada att kunna erbjuda fastprisavtal och räknar med att många kunder är intresserade. Troligtvis kommer de flesta att välja att låsa priset för en kortare period, säger Margareta Helander.

För frågor kontakta gärna: Margareta Helander, marknadschef Lantmännen Foder, 0515-460 07, 070-652 09 50

PRESSMEDDELANDE 1 (1)

2005-09-05 Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Sveriges största koncerner inom livsmedel och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Bageri Skogaholm, Schulstad, Kronfågel, Weibulls, Doggy och Mjau. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 50 000 svenska lantbrukare, har 13 000 anställda, är verksam i 16 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se