Lantmännen Energi bygger ut värmenätet i Skurup

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2005-11-30 Lantmännen Energi bygger ut värmenätet i Skurup Lantmännen Energi förvärvade i somras Skurups fjärrvärmeverk. I samband med köpet tecknades ett avtal med Skurups kommun om fortsatta och utökade fjärrvärmeleveranser. På torsdag den 1 december tas ett första spadtag för ett rejält utbyggt värmenät i Skurup.

Sedan augusti har Lantmännen tillsammans med Skurups kommun analyserat möjligheterna att så snart som möjligt bygga ut distributionen av fjärrvärme i Skurup. Utbyggnaden kommer att ske i fler etapper och den första startar på torsdag den 1 december.
– Vi har mött ett mycket stort intresse från många fastighetsägare i Skurup som undrat när det finns möjlighet för dem att koppla på sina fastigheter på nätet. Vi vill ge det kunden efterfrågar och därför är vi nöjda att redan nu kunna ta det första spadtaget. Skurups kommun har varit mycket drivande i projektet, säger Ivar Karlsson, ansvarig för värmeverksamheten i Lantmännen Energi.

På torsdag startar utvidgningen av det befintliga nätet som redan i vinter blir tio procent större än idag. Första etappen innefattar några centrala delar av Skurup och nästa etapp sker till sommaren. Den allra första kunden som ansluts är bostadsrättsföreningen Zimmerman.
– Vi är mycket nöjda med att kunna installera fjärrvärme i vår fastighet. Den befintliga oljepannan är gammal och sliten och oljetanken behöver bytas. Vi kommer att göra avsevärda besparingar genom att byta från olja till fjärrvärme, säger Jan Ekblad, områdeschef HSB Skåne.

Skurups Sparbank är en annan kund som efterfrågat värmenätet.
– Banken är mycket angelägen om att få fjärrvärme som sänker våra uppvärmningskostnader och minskar vårt oljeberoende. Dessutom tar vi tillvara bioenergi inom kommunen. Vidare kommer vi att erbjuda förmånliga krediter för fastighetsägare som övergår till fjärrvärme, säger Ebbe Weiderup, vd för Skurups Sparbank.

I samråd med kommunens tekniska kontor kommer man att lägga ner ett extra rör bredvid den nya värmeledningen. Det gör att fastigheter som är anslutna till värmenätet lättare kan anslutas till exempelvis bredband i framtiden.

– Våra fastighetsägare har efterfrågat en utbyggnad av fjärrvärmenätet vilket är helt avgörande för att anläggningen långsiktigt ska bli lönsam. Det känns väldigt glädjande att utbyggnaden vi arbetat hårt för nu kommer igång, och jag är övertygad om att detta bidrar till att göra vår kommun ännu mer konkurrenskraftig, säger Niklas Sjöberg, kommunalråd i Skurups kommun.

Media inbjuds att delta när första spadtaget tas för utbyggnaden av värmenätet. Tid och plats: torsdag 1 december kl. 10 vid Brf. Zimmerman, Rundels väg 3 i Skurup.

För frågor kontakta gärna: Ivar Karlsson, ansvarig för Lantmännens fjärrvärmeverksamhet, tel: 0708-14 78 30 Niklas Sjöberg, kommunalråd Skurups kommun, tel: 0705-42 66 00

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Sveriges största koncerner inom livsmedel och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Bageri Skogaholm, Schulstad, Kronfågel, Weibulls, Doggy och Mjau. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 50 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 16 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se