Kostambassadörer lär ryttare äta rätt

Nyhet

Ryttare är kända för att vara minutiöst noga med alla detaljer kring hästen, medan den egna kroppens behov lätt glöms bort. Resultatet blir bristande koncentration och sämre poäng i tävlingarna. För att råda bot på situationen har Ridskolan Strömsholm inlett ett samarbete med AXA Sports Club i syfte att lära de unga tjejerna och killarna att äta rätt. Efter tre dagars intensiv kostutbildning tituleras de ”Kostambassadör”.

AXA Sports Club har kommit överens med Ridskolan Strömsholm om att utbilda alla elever i kostlära. Utbildningen ges av AXA:s egna dietister och varje elev på yrkesutbildningen får tre dagars kostutbildning. Totalt rör det sig om 120 elever som får en grundutbildning, och 30 elever inom yrkesutbildningen som blir kostambassadörer. Utbildningen är frivillig. Det nya greppet ger morgondagens hippologer en trygg kunskap att stå på när de är klara med sin utbildning.

Utbildningen består av två dagars teori då eleverna får lära sig grunderna i hur, vad och när man ska äta för att prestera bättre och bli en bättre ryttare. Sista dagen ägnas åt att laga den mat man talat om under teoripasset.
– Tanken är att oavsett om du utbildar dig till ridlärare eller ridinstruktör, ska du kunna inspirera andra till att tänka på både hästen och dig själv. Här spelar eleverna från Strömsholm en viktig roll när de kommer ut på ridskolor över hela Sverige. Vi tror mycket på att redan i tidig ålder öka kunskapen om att sunda kostvanor gör att man orkar mer, säger Anders Steiner, sportchef på AXA Sports Club.

AXA Sports Clubs kostrådgivare har genom åren hjälpt många elitidrottsmän att orka mer. Bland annat har Sanna Kallur och Linda Heed fått hjälp att skapa balans mellan träningen och en sundare kost. I årets omgång av Allsvenskan har AXA Sports Clubs hjälpt både Djurgårdens och Elfsborgs elitfotbollsspelare att äta rätt.

För ytterligare frågor kontakta: Anders Steiner, sportchef AXA Sports Club, tel: 08-519 787 42 eller 0709-27 87 42 Eva Lagerstam, projektledare Lantmännen Axa, tel: 0709-27 80 98 Christina Mårdfelt, vd Ridskolan Strömsholm, tel: 070-610 51 16