Jordbruksministern tävlar i odling av etanolspannmål

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2007-03-09

Jordbruksministern tävlar i odling av etanolspannmål Jordbruksminister Eskil Erlandsson går nu in som deltagare i Svenska Mästerskapen i etanolspannmålsodling. Eskil Erlandsson tävlar med rågvete av sorten Dinaro. Inför vårsäsongen samlades igår cirka 40 deltagare för att slipa sina tävlingsstrategier för att uppnå bästa odlingsnetto vid skörd 2007.

- Målet med tävlingen är att öka kunskapen och intresset för att odla energispannmål. Då känns det förstås mycket positivt att jordbruksministern vill delta. Jag är också mycket glad för att så många av deltagarna kom till vår strategikväll i går, säger Albin Gunnarsson, Lantmännen Lantbruk. Strategikvällen hölls i går kväll på Vallerstad Bygdegård utanför Skänninge. Under kvällen presenterades för första gången även resultaten från etanolförsöken 2006 på försöksgårdarna Kölbäck, Haga, Bjertorp och Svalöv. Även Absolutförsöken 2006 presenterades.

Tävlar om 120 000 kronor Tävlingen "Svenska mästerskapen i etanolspannmålsodling" där bästa odlaren vinner 120 000 kronor startade i höstas. I tävlingen deltar 40 lag som förfogar över varsin odlingslott. De tävlande har valt vilken sorts etanolspannmål de vill odla och denna såddes i september på Kölbäck Säteri i Östergötland. I samband med vårsäsongen ska deltagarna planera gödsling och växtskydd fram till skörd. De meddelar vilka åtgärder de vill ha utförda via e-post till Hushållningssällskapet i Östergötland, som tar hand om gödsling, sprutning, skörd och sammanställning.

Priset till den som lyckas odla fram bästa spannmålen för etanolframställning är 120 000 kronor. Tävlingen hålls av Lantmännen Lantbruk och Lantmännen Agroetanol.

Eskil Erlandsson deltar på inbjudan av Lantmännen Lantbruk då det uppstått en ledig tävlingsplats. Ett statsråd är förhindrat att ta emot en eventuell vinst. Därför har Lantmännen Lantbruk och Lantmännen Agroetanol beslutat att eventuell vinst för jordbruksministern ska gå till odlingstekniska försök till gagn för alla leverantörer till Lantmännens etanolfabrik i Norrköping.

För ytterligare frågor kontakta gärna: Albin Gunnarsson, utvecklingschef växtodlingsdivisionen Lantmännen Lantbruk, telefon 040-22 53 42, 070-568 60 27 Information om tävlingen och lagen som deltar finns på www.lantmannen.com/etanoltavling

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 44 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se