Hur bra är det egentligen med fullkorn?

NyhetPRESSINBJUDAN 2006-11-17Hur bra är det egentligen med fullkorn?

Kom och lyssna på de senaste rönen om sambanden mellan mat och hälsa! Den 21 november presenteras mycket av det bästa från Lantmännens aktuella livsmedelsforskning.

Hur fibrer kanske kan ersätta fett i framtidens korv, hur fullkornsbröd eller fullkornspasta kan motverka uppkomsten av folksjukdomar och hur ett blodprov kan visa hur mycket fullkorn en individ har ätit. Detta är några exempel på ledande forskning om sambanden mellan mat och hälsa där Lantmännen har varit engagerade.

Från 6 till 40 procent. Så snabbt har andelen fullkornspasta ökat i Lantmännens försäljning av pasta på bara två år. Samtidigt blir urvalet av fullkornsbröd allt större. - Fullkorn har blivit en megatrend i takt med att allt fler positiva effekter på hälsan har kunnat kopplas till ett högt intag av fullkornsprodukter. Under varumärkena AXA, Schulstad och Bageri Skogaholm lanserade Lantmännen under 2005 fler än 50 nya fullkornsprodukter, säger Mats Larsson, vd för Lantmännen Food R&D.

Att fullkorn minskar risken för hjärtsjukdom är medicinskt vedertaget. Med hjälp av ett nytt blodtest hoppas ett forskarteam i Uppsala kunna mäta en persons intag av fullkorn. På sikt hoppas man också att de nya blodtesterna, i kombination med epidemiologiska studier, ska kunna visa fullkornets positiva betydelse för hälsan vad avser även andra folksjukdomar som exempelvis typ 2 diabetes (åldersdiabetes).

Mer om detta och andra forskningsprojekt kommer det att handla om under den första temadagen vid Livsmedelsforskardagarna i Uppsala den 21 och 22 november. Ytterligare information om konferensen finns på www-conference.slu.se/livsmedel2006/För frågor kontakta gärna: Mats Larsson, vd Lantmännen Food R&D, mob 070-55 78 339 Ingmar Börjesson, forskningschef Lantmännen Food R&D, mob 0709-27 87 99 Annika Hjerpe, presschef Lantmännen, mob 070-657 42 37Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 49 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se