Hjälp för hästar med stressmage

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2007-12-11 Hjälp för hästar med stressmage

Nu lanseras ett nytt svenskutvecklat hästfoder som kan få hästar som tränar och tävlar att må bättre. Det nya fodret kan göra att hästarna slipper problem med stressmage och kan dessutom hjälpa hästen att normalisera vätskebalansen. Fodret baseras på SPC-flakes som redan i dag används som behandling till både människor och grisar med bland annat magproblem.

Stress på jobbet sätter ofta sina spår i magen. Inte minst för människor som reser mycket och kommer ur sina dagliga rutiner. Likadant är det med hästar.
– Tävlingshästar som reser mycket blir ofta dåliga i magen. Det gäller inte bara högpresterande tävlingshästar utan även de som tävlar på låg nivå, det är själva anspänningen i tävlingen som utgör stressmomentet, säger Per Gunnar Åhäll, vd Lantmännen Krafft.

Nu introduceras ett nytt foder för tävlingshästar där det ingår flingor av specialprocessad spannmål, SPC-flakes. SPC-flakes har funnits på marknaden sedan 2001 och flera vetenskapliga studier på bland annat människa och gris visar att flingorna har effekt mot mag- och tarmproblem samt att de via protein AF kan bidra till en normaliserad vätskebalans.

Idéen till att ta fram ett nytt botemedel mot mag- och tarmproblem föddes 1986 när Sverige, som ett av de första länderna i världen, inte längre tillät antibiotika i djurfoder.
– Vi samarbetade med forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Göteborgs universitet vilka upptäckte protein AF, antisekretorisk faktor. Det är ett protein som finns hos både människor och djur. Protein AF reglerar sekretion, det vill säga vatten- och jonbalans, i kroppens olika celler och organ. Bland annat normaliserar protein AF vätskeflödet i tarmen och har därigenom en viktig in- verkan på sjukdomar där sekretion har betydelse. Det kan till exempel handla om diarrésjukdomar vid inflammatoriska tarmsjukdomar. Kroppens egen produktion av protein AF ökar när man äter en specialprocessad spannmålsprodukt som är baserad på havre, och som genomgått en patenterad hydrotermisk process utan tillsatser, säger Lars Sjöstrand, vd för Lantmännen AS-Faktor.

Kunskapen om protein AF ledde till att man inom Lantmännen utvecklade ett speciellt smågrisfoder som skydd mot diarré. I dag får 65 procent av alla smågrisar i Sverige SPC-flakes. Ett flertal kliniska studier på olika djur och på människa har visat att SPC-flakes har effekt vid en lång rad sjukdomar där vätskebalansen är involverad, samt även mot vissa inflammatoriska sjukdomar. Detta uppmärksammades bland annat vid förra årets riksstämma för läkare i Göteborg. Nu introduceras upptäckten även för hästar genom Lantmännen Kraffts nya foder KRAFFT SPORT SPC.

För frågor kontakta gärna: Per Gunnar Åhäll, vd Lantmännen Krafft, tel: 0706-48 52 90 Lars Sjöstrand, vd Lantmännen AS-Faktor, tel: 0705-62 56 50

Mer bakgrundsinformation till protein AF finns på www.lantmannen.com/Mediacenter/Pressmeddelanden

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Bageri Skogaholm, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 44 000 svenska lantbrukare, har 13 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 32 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.com