Hett med raps på plåttak- svensk forskning bakom ny lovande lackfärg

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2006-07-11Hett med raps på plåttak- svensk forskning bakom ny lovande lackfärg

Snart kan ladugårdstak, stuprör och fasadplåtar lackeras med en ny färg där rapsolja ersätter traditionella lösningsmedel baserade på råolja. Den nya färgen är ett resultat av svensk forskning där målet har varit att ta fram en lackfärg som är billigare och bättre för miljön än de som tidigare funnits på marknaden.

På Bohus-Malmön utanför Smögen, i Borlänge och i Florida testas just nu en ny lackfärg där målet har varit att ta fram en billigare och mer miljövänlig plåtfärg än de som idag finns på marknaden. Istället för lösningsmedel baserade på råolja innehåller den nya färgen RME, rapsmetylester, vilket är en förnyelsebar råvara odlad på de svenska åkrarna.
Bakom forskningen, som resulterat i den nya färgen, står Lantmännen, SSAB, AKZO Nobel och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.

I lackering av plåt inom stålindustrin förbrukas stora mängder färg där SSAB är en av de största färgförbrukarna och lackerar varje år färg på en yta av sammanlagt 55 miljoner kvadratmeter per år. Det motsvarar 55 kvadratkilometer eller en yta lika stor som Partille kommun. Totalt i Europa används varje år cirka 150 miljoner ton färg till förlackerad plåt.

- Lantmännen har under flera år samarbetat med professor Mats Johansson och hans forskargrupp på KTH om växtoljor i färg och lacker. Tillsammans med forskare på SSAB Tunnplåt har nu ett koncept patenterats där RME ersätter en del av lösningsmedlet, säger Martin Svensson, forskningsledare på Lantmännen.

Under de senaste åren har gruppen testat det patenterade konceptet på olika provytor.
- Den nya färgen har visat sig ha mycket bra egenskaper. En stor fördel är att oljan inte dunstar. Under härdningen av färgen blir den istället en del av färgskiftet och fastnar på plåten, förklarar Martin Svensson.

Den nya färgen är ett av många forskningsprojekt där Lantmännen är involverade. Mer om Lantmännens forskning finns att läsa i Innovationsboken som kan beställas på www.lantmannen.com

För frågor kontakta gärna: Martin Svensson, forskningsledare Lantmännen, tfn 08-657 42 65, mob 070-209 52 42 Eller Annika Hjerpe, presschef Lantmännen, tfn 08-657 42 08, mob 070-657 42 37

Bilder finns att ladda ner från www.lantmannen.com under fliken mediacenter/bildarkiv/övriga pressbilder

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 49 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se