Gymnasister får egen silo som växer i takt med vårsådden

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2007-03-28

Gymnasister får egen silo som växer i takt med vårsådden

I går togs första spadtaget på den spannmålsanläggning som Lantmännen Bygglant ska uppföra för eleverna vid Ökna Naturbruksgymnasium i Sörmland. Projektet skapar tio extra arbetstillfällen fram till oktober när hela bygget ska vara klart.
- Det som lantbrukseleverna sår i vår ska i augusti kunna torkas i den egna torkanläggningen, lovar Carl-Gustav Olofsson, Lantmännen Bygglant.

Eleverna vid Ökna Naturbruksgymnasium i Sörmland deltar praktiskt i den dagliga driften av två jordbruk med 650 hektar åker och betesmark. Nu ska de få en ny egen anläggning för att torka och lagra det spannmål de själva odlar.
- Första spadtaget har just tagits och redan den 3 augusti ska spannmålsanläggningen kunna ta emot det spannmål som eleverna snart börjar så, säger Carl-Gustav Olofsson, försäljningschef Lantmännen Bygglant.

Lantmännen Bygglant fick affären i stark konkurrens och ska stå för en helhetslösning av projektet. Det innebär att företaget gräver, bygger, monterar samt installerar all styr- och reglerteknik.
- Att vi valde Lantmännen Bygglant beror på att de känner till hur den här typen av anläggningar fungerar vilket borgar för kvalitet och effektiv funktion. Det är också en fördel för oss med den här typen av totalentreprenad där vi har en enda part att vända oss till, säger Niclas Norman, projektledare vid Sörmlands läns landsting.

Det nya torkhuset kommer att vara 16 meter högt med en torkningskapacitet på fem ton i timmen och ett lagringsutrymme på 650 kubikmeter spannmål. Själva bygget kommer att skapa i genomsnitt tio nya arbetstillfällen fram till oktober när även skolans gamla spannmålslagring har renoverats. Därefter ska skolan själva klara driften.
- För Lantmännen Bygglant är affären av strategisk betydelse. Vi är stolta över det förtroende som landstinget har visat oss. Vi genomför spannmålsanläggningens maskinella del tillsammans med Tornum samt styr- och reglertekniken tillsammans med Browiks Installation. Ett antal andra mark-, bygg- och elinstallatörer kommer också att vara inkopplade, säger Carl-Gustav Olofsson.

Lantmännen Bygglant ingår i Lantmännen. Företaget säljer entreprenader och utrustningar till driftsbyggnader för lantbruket och närliggande verksamheter

För ytterligare frågor kontakta gärna: Carl-Gustav Olofsson, försäljningschef Lantmännen Bygglant, mob 0707-528 716 Tomas Harryson, projektledare Lantmännen Bygglant, mob 0703-777 968 Susanne Viklund, informationschef Lantmännen Invest, tfn 0510- 88 721Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 44 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se