Biologiska betningsmetoder ger bättre effekt än kemikalier

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2007-06-27

Biologiska betningsmetoder ger bättre effekt än kemikalier Nu satsar Lantmännen Lantbruk på bred front på de biologiska behandlingsmetoderna ThermoSeed, Cedomon och Cerall. Nya resultat från Sveriges lantbruksuniversitets fältförsök visar för tredje året i rad att de biologiska betningsmedlen ger bättre effekt än de testade kemiska preparaten.

– De nya resultaten ger oss vind i seglen. Det är tredje året i rad som de biologiska betningsmedlen går bättre än de prövade kemiska. De senaste resultaten visar dessutom på ännu större skillnader än tidigare. Den biologiska behandlingen ger bättre effekt mot utsädesburna svampsjukdomar, säger Peter Annas, avdelningschef, Seed Treatment, Lantmännen Lantbruk.
Biologiskt behandlat utsäde innebär många fördelar för både naturen och lantbrukarnas arbetsmiljö. Inga främmande ämnen eller substanser tillförs naturen vilket medför att lantbrukarna varken behöver känna oro för miljön eller för sin egen hälsa.
– Nu har vi fått miljövänliga metoder som förenar goda effekter på sjukdomar och hög skörd. Så det är klart att vi är nöjda och satsar hårt på de här alternativen, säger Bertil Hult utsädeschef, Lantmännen Lantbruk.

Cedomon har framgångsrikt använts under många år i flera länder. Efterföljaren Cerall godkändes i Sverige föregående år och används nu på bred front. Vidare har Lantmännen Lantbruk nyligen investerat i ThermoSeed-tekniken och en första storskalig anläggning finns sedan cirka ett år tillbaka i Skara.

Det internationella intresset är mycket starkt för de biologiska metoderna. Cedomon och Cerall används redan i flera länder runtom i Europa. Ytterligare länder står på tur allt eftersom produkterna godkänns i respektive land. Även ThermoSeed är på väg ut på den internationella marknaden.

För ytterligare information kontakta gärna: Peter Annas, avdelningschef, Seed Treatment, Lantmännen Lantbruk, tel: 070-699 03 65 Bertil Hult, utsädeschef Lantmännen Lantbruk, tel: 070-517 07 97Fakta om de biologiska betningmetoderna ThermoSeed: En ny teknik för värmebehandling av utsädet med ånga. Svampar och andra ämnen som kan överföra skadliga sjukdomar till plantan dör vid behandlingen.
Cedomon och Cerall: Innehåller en jordbakterie som är en naturlig fiende till de utsädesburna sjukdomar som plantan kan utsättas för.

Fakta/Lantmännen Lantbruk Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Lantmännen ägs av 44 000 svenska lantbrukare, har 13 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 32 miljarder kronor. Lantmännen Lantbruk utgör koncernens kärnverksamhet. Vi utvecklar och erbjuder produkter och tjänster som bidrar till att skapa ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk. Läs gärna mer på www.lantmannen.com