Bästa tipsen för att grädda den perfekta våfflan

Nyhet

Inför Våffeldagen nu på söndag 25 mars: Så här några dagar före Våffeldagen nu på söndag, vill vi ge några knep för att grädda den perfekta våfflan. I Kungsörnens provkök har man lagat våfflor under flera år och kommit fram till följande:

- börja med att skaffa ett bra våffeljärn, som håller mellan 180-200 grader - lägg bara fett i järnet vid första gräddningen - häll inte i för mycket smet, då rinner det bara över. Fyll ca 90 procent av laggen - lite fett behövs i smeten, använd inte olivolja, smaken passar inte i våffelsmeten - blanda bara så mycket smet som du behöver - det är enkelt att blanda mer för smeten behöver inte jäsa utan kan tillagas direkt Hälsosammare våfflor -Vi har justerat recepten på våra två våffelmixer och i år kan vi som enda leverantör erbjuda konsumenterna en ljusare och mildare Fullkornsvåffla. Vår nya Fullkornsvåffla innehåller 50% Ljust och Milt fullkorn som är ett fullkornsvete med mildare smak och ljusare färg, men med fullkornets alla hälsofördelar säger Gisela Nilsson, Produktchef för Kungsörnen på Lantmännen Axa. Den klassiska Kejsarvåfflan har vi också gjort lite nyttigare.

Varför heter det Våffeldagen? Inte många vet att det finns en koppling mellan Våffeldagen och Jesus men så här ligger det till: Jungfru Marie Bebådelsedag firas den 25 mars, nio månader före jul, det vill säga den dag då Jesus "blev till". Jungfru Marie bebådelsedag handlar om hur ängeln Gabriel bebådade eller förutsade Jesu födelse. Förr kallades denna dag, som var en helgdag, för Vårfrudagen, numera benämns den som Våffeldagen. En enkel felsägning i folkmun har gett oss Våffeldagen.

Vill du veta mer om våfflor och våra recept, gå in på www.kungsornen.se

För ytterligare information kontakta: Gisela Nilsson, Produktchef Kungsörnen Tel: 08- 519 788 69 Mobil: 0709-27 87 48 e-post: gisela.nilsson@lantmannen.com Eva Lagerstam, Informationschef Lantmännen Axa Tel: 08-519 787 67 Mobil: 0709-27 80 98 e-post: eva.lagerstam@lantmannen.com