551 forskningsprojekt som skapar tillväxt

Nyhet

Pressmeddelande 2006-04-28 551 forskningsprojekt som skapar tillväxt Vad har mat med lågt GI gemensamt med biobränslen? Ett svar är naturligtvis att båda ger energi. Ett annat svar är att båda har anknytning till de svenska åkrarna och till Lantmännens forskning. Dessa projekt och många andra presenteras i en nyutkommen bok.

Hur mat med lågt glykemiskt index kan hålla blodsockret på en jämn nivå, hur fullkornsbröd eller fullkornspasta kan motverka folksjukdomar och hur förnybara biobränslen kan bli alternativ till den allt dyrare oljan. Detta är bara tre av många exempel på områden inom vilka Lantmännen har drivit framgångsrik forskning.

Sedan starten för 20 år sedan har Lantmännens tre forskningsstiftelser tillsammans satsat sammanlagt över 200 miljoner kronor i totalt 551 vetenskapliga studier. Det övergripande syftet med dessa projekt är att ge möjlighet till ett sundare liv där hälsosam mat och förnybar energi är två komponenter. - Vår forskning har en nyckelroll i den nödvändiga omställningen till ett minskat oljeberoende. Här kan spannmål och raps från de svenska åkrarna bidra till en lösning på flera problem, säger Birgitta Johansson-Hedberg, vd och koncernchef för Lantmännen.

För Lantmännen symboliserar ordet energi inte bara drivmedel utan också det bränsle som driver människans egen motor, nämligen kosten. I den nya Innovationsboken presenteras ett urval av den forskning som Lantmännen och de tre forskningsstiftelserna har gått i bräschen för inom mat och energi. - Med boken vill vi inspirera till fortsatt innovativt tänkande och samtidigt visa att Lantmännen har kommit en bit på väg. Men mycket återstår att göra, säger Birgitta Johansson-Hedberg.

Representanter för press är välkomna till releasen av Innovationsboken den 9 maj, klockan 10 till 12 med efterföljande hälsosam lunch. Adressen är St Göransgatan 160A, T-bana Stadshagen. Antalet platser är begränsade.
För frågor och anmälan kontakta: Martin Svensson, forskningsledare Lantmännen FoU, mobil 070-209 52 42, martin.svensson@lantmannen.com Annika Hjerpe, presschef Lantmännen, mobil 070-657 42 37, annika.hjerpe@lantmannen.com

1(1)Fakta Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 49 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 30 miljarder. Läs gärna mer på www.lantmannen.com