3000 ton svenska maltkorn ska i höst bli skotsk whisky

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2006-07-14

3 000 ton svenska maltkorn ska i höst bli skotsk whisky

Lantmännen kommer i höst att exportera 3000 ton maltkorn till den skotska whiskyindustrin. Köpare av den svenska malten är företaget Bairds Malt som tillverkar malt för bland andra Ballantines whisky. Det är den höga proteinhalten och den goda proteinkvaliteten i det svenska maltkornet som lockar.

Lantmännen säljer årligen cirka 250 000 ton maltkorn. Av dessa blir mer än 95 procent öl. Men till hösten kommer 3000 ton maltkorn att exporteras till Skottland för att bli whisky. – Det svenska maltkornet har egenskaper som tilltalar de skotska whiskytillverkarna, säger Per Germundsson, produktmarknadschef korn och maltkorn, Lantmännen Lantbruk.

Det är det skotska företaget Bairds Malt som kommer att köpa det svenska maltkornet. Företaget ifråga producerar malt till bryggerier och destillerier vilka i sin tur producerar whiskymärken som Ballantines, Johnny Walker och Glenmorange.

De maltkorn som är aktuella i höstens export är av sorten Makof vilken har flera egenskaper som gör att den passar speciellt bra i whiskytillverkning. Främst är det den högre proteinhalten och en bättre proteinkvalitet än det skotska maltkornet som gör Makof intressant. Detta är dels sortberoende men också beroende av att det normalt regnar mindre i östra Sverige än i Skottland. – Skottland har en ganska stor egen maltkornsproduktion men att få fram ett maltkorn med hög proteinhalt är inte så enkelt i det skotska fuktiga klimatet, säger Per Germundsson.

Makof-odlingarna finns främst i Strängnäs och Södertälje men även i Örebrotrakten. Mulljordarna som finns i Örebro mineraliserar kväve mycket länge och det är kvävet som gör att proteinhalten i grödorna blir högre. De maltkorn som kommer att ingå i den första omgången växer just nu på åkrarna och kommer att levereras till Bairds Malt under hösten.

För ytterligare information kontakta gärna: Per Germundsson, produktmarknadschef korn och maltkorn, Lantmännen Lantbruk, tfn 070- 6885365 alt 040-225365 Caroline Sellberg, informatör Lantmännen Lantbruk, 0704- 05 64 54

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 49 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se