Så orkar Sverige vintern – Falun i idrottstoppen och Umeå i RUT-botten

Pressmeddelande, 2014

Årets mest energilösa månad november är över och den var också solfattig. Nu laddar svenskarna inför januari och februari – månaderna under året då man har näst minst energi visar en undersökning. United Minds har på uppdrag av Lantmännen analyserat vardagsorken i flera kommuner, utifrån olika parametrar som exempelvis antal soltimmar, idrottsföreningar och cykelvägar per invånare. Analysen visar Stockholm är i RUT-toppen och i idrottsbotten, då huvudstaden har lägst antal idrottsföreningar och kilometer cykelvägar per invånare. Göteborgarna har god möjlighet att gympa och Malmö har flest dagislämningar per invånare.

 Vardagsmåsten och aktiviteter i några av de största kommunerna i Sverige har undersökts av Lantmännen tillsammans med analytiker på United Minds. Enligt analysen har Falun flest antal idrottsföreningar per invånare, vilket tyder på att det är en aktiv stad. Analysen visar att Göteborgarna har goda möjligheter att träna, då det är den kommun där det finns flest Friskis & Svettis-anläggningar per invånare. Linköping har möjlighet att hålla sig aktiva genom att cykla eftersom det är den kommun i analysen med mest cykelvägar per invånare.

Stockholmarna är enligt analysen flitigast på att använda RUT-avdrag och därmed få hjälp med vardagssysslor. Analysen visar också att Stockholm har lägst antal idrottsföreningar och kilometer cykelvägar per invånare. Enligt analysen är Umeå den plats där minst RUT-avdrag används och umeåborna sköter vardagssysslor på egen hand. Umeå har minst antal soltimmar per år och längst i november. Soltätaste staden i analysen var Jönköping. Analysen visar att Malmö har flest dagislämningar och - hämtningar, då det är kommunen med störst antal inskrivna barn på dagisverksamhet per invånare i landet. I olika delar av landet behöver svenskarna ladda ordentligt med energi för att orka vardagen under de resterande vintermånaderna

Energi för att orka vardagen

Vintertröttheten är nu ett faktum. Nästan 2 av 3 upplever att deras energinivå påverkas negativt av vintermånadernas korta dagar. Årets mest orkeslösa månad november är över, men fortfarande återstår december, januari och februari att orka då 27 procent har som minst energi.

– Under vintern behöver vi kompensera för bristen på dagsljus. Kroppen behöver mat med bra egenskaper och havre har många nyttigheter, som fullkorn, och innehåller dessutom protein av hög kvalité, mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Havregryngröt är mättande och ger energin som behövs nu, säger Karin Magnusson, dietist och kostrådgivare på AXA.

Gröt har svenskarna ätit i alla tider för att orka. Gröten var tidigare en basföda och i det svenska bondesamhället åts den både på morgonen och på kvällen. Undersökningen visar att 87 procent helst äter gröt till frukost och 13 procent på kvällen.

Orkatipsen

  • Ät rätt och gärna mat med mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter
  • Ta tillvara på dagsljuset genom att vara ute mycket
  • Motionera och glöm inte bort vardagsmotionen
  • Prioritera sömnen
  • Unna kroppen och sinnet omvårdnad genom exempelvis massage och meditation

Mer tips och recept på: www.axa.se/orka

Om analysen och undersökningen
Undersökningen genomfördes i 24-31 oktober 2014 av United Minds bland 1009 personer. Insamlingen av svaren gjordes med digitala enkäter via e-post och i representativa kvoter med avseende på kön och ålder. Analysen av olika kommuner genomfördes av United Minds analytiker som har samlat in och jämfört statistik för 13 svenska kommuner.
 

Resultat från analysen:

Antal idrottsföreningar per 10.000 invånare
Falun                    29.07
Halmstad              24.87
Sundsvall             24.13
Karlstad                20.85

Antal invånare per Friskis & Svettis anläggning
Göteborg             41 292
Jönköping           43 599
Malmö                44 713
Halmstad             47 042
Västerås              47 377

 Kilometer cykelväg per 10.000 invånare (två högsta och två lägsta)
Linköping             37
Västerås               30
Göteborg              13
Stockholm            9

Antal soltimmar i genomsnitt per år
Jönköping            1855
Malmö                  1647
Halmstad              1617
Linköping             1617
Västerås               1587

Timmar mellan solnedgång och –uppgång under november (två högsta, två lägsta)
Umeå                    17 h 25 m
Sundsvall             17 h 2 m
Halmstad              15 h 52 m
Malmö                  15 h 42 m

Kr RUT-avdrag per invånare
Stockholm            496
Linköping             284
Uppsala                278
Västerås               266
Karlstad                266

Resultat från undersökningen:

Vilken månad har du minst energi?
November            29%
Februari                11%
Januari                  10%
Oktober                9%
December             6%