Nya svenskodlade bönsorter - snart på ditt bord

Pressmeddelande, 2014

Lantmännen och GoGreen har funnit gynnsamma odlingsförhållanden för bönor i södra Sverige. Nu är de nya svenskodlade bönorna skördade med bra resultat och finns i butik. Det gäller kidneybönor och vita bönor från Öland.

– Eftersom detta var första året som vi odlar svenska bönor i större skala så är vi nöjda med skörden. Även om 2014 inte var något kanonår för just bönor med mycket regn i oktober så fick vi en bra skörd, säger Kristina Hammerö, Marknad- och Innovationschef på GoGreen.

Totalskörden av nya bönor blev 105 ton och det var som beräknat.

– Vi ser ett allt större intresse i Sverige för en mer varierad kost med mer vegetariska inslag och en större medvetenhet om bönor och lokalproducerade råvaror. Bönor är nyttigt och innehåller bland annat mycket protein och fibrer. Nu hoppas vi att fler ska upptäcka de goda svenska bönorna, så att Sveriges lantbrukare kan satsa ännu mer på att odla bönor, avslutar Kristina Hammerö.

Genom att odla svenska bönor är det lättare att ställa krav på hög kvalitet och som producent får man bättre kontroll av hela processen från jord till bord. Bönorna från GoGreen har en spårbarhet med exakt ursprung och på paketens syns det var de har odlats. Kidneybönor kommer från Alvlösa gård på Öland och vita bönor från Västerstad i Mörbylånga på Öland.

I veckan kom Livsmedelsverket ut med nya kostråd för den som vill äta mer vegetariskt. Baljväxter och fullkorn lyfts som viktiga ingredienser för att få i sig tillräckligt med järn och protein. Rapporten nämner även att för att få i sig tillräckligt med vegetariskt järn, är det viktigt att äta bönor, ärter, linser och andra sojaprodukter. De innehåller också mycket protein, mättar bra och går att variera nästan hur mycket som helst.

Recept med svenskodlade bönor
Kockarna Carina och Ulrika Brydling har nu tagit fram nya innovativa bönrecept.
Goda, klimatsmarta recept med svenska råvaror som grund.
http://gogreen.se/tips-tricks/teman/svenska-bonor/

För mer information och produktprover, kontakta gärna: 
Kristina Hammerö, Marknad- och Innovationschef GoGreen, Tel: 0702 678 641
Jenny Svederman, PR-chef Lantmännen, jenny.svederman@lantmannen.com