120 000 kronor till vinnaren i SM i etanolspannmålsodling

Nyhet

PRESSMEDDELANDE 2007-10-04

Svampbehandling avgörande: 120 000 kronor till vinnaren i SM i etanolspannmålsodling "Svenska mästerskapen i etanolspannmålsodling" är avgjord. Vinnaren presenterades igår den 3 oktober. Gemensamt för de tre lagen i toppen är att de har odlat rågvete Dinaro, och har behandlat svamp på ett effektivt sätt. Segern gick till laget "Råsprit i Kila" från Nyköping. På andra plats kom VäxtRådgruppen, Lantmännen Lantbruks rådgivningsgrupp och tredjeplatsen tog jordbruksminister Eskil Erlandson hem.

Det vinnande laget som tog hem prissumman på 120 000 kronor heter "Råsprit i Kila" och består av Henrik Claeson, Daniel Wessman och Ulrik Helgstrand. Deras netto låg 126 kronor per hektar bättre än tvåan. De hade också bästa skörd, med 11 965 kilo per hektar.

De tre lagen i toppen utmärker sig genom att ha överlägset bästa skördar. Sedan är det ett hopp ner till fyran som skördat 1 000 kilo lägre per hektar än trean. Gemensamt för topplagen är att de odlat rågvete Dinaro och haft mycket effektiva svampbehandlingsstrategier.
– Det är roligt att se att topplagen har haft offensiva strategier och satsat på bra åtgärder. En något högre kvävegiva i rätt tid och väl avvägd svampbehandling har visat sig vara avgörande för resultatet, säger Albin Gunnarson, tävlingssamordnare Lantmännen Lantbruk.

En stor vinnare i tävlingen är också rågvete Dinaro, som har tagit de sex främsta placeringarna. Det är inte förrän på sjunde plats som det första vetet dyker upp.
– Resultatet bekräftar att rågvete har stor potential, och är en mycket konkurrenskraftig energigröda, säger Börje Beckman, chef spannmål/foder Lantmännen Agroetanol.

"Svenska mästerskapen i etanolspannmålsodling" har pågått sedan hösten 2006. Tävlingen gick ut på att odla etanolspannmål till det bästa ekonomiska nettot. Syftet har varit att öka kunskapen om att odla etanolspannmål. Tävlingen arrangeras av Lantmännen Lantbruk och Lantmännen Agroetanol.

I tävlingen har 40 lag deltagit. Lagen har valt vilken sorts etanolspannmål, vete eller rågvete, de vill odla och denna såddes i september 2006 på Kölbäck Säteri i Östergötland. Deltagarna har planerat gödsling och växtskydd fram till skörden. Hushållningssällskapet i Östergötland skötte gödsling och sprutning på uppdrag av de tävlande, och har också utfört skördearbetet.

Samtliga lag har betalat 5 000 kronor var i deltagaravgift och av dem går 120 000 kronor till vinnaren. Det är summan av deltagaravgifterna reducerat med de sammanlagda faktiska kostnaderna för skötsel och skördearbete som utförts av Hushållningssällskapet.

Vid frågor kontakta Albin Gunnarson, tävlingssamordnare Lantmännen Lantbruk, telefon 070-568 60 27

En fullständig resultatlista från "Svenska mästerskapen i etanolspannmålsodling" finns på www.lantmannen.com/etanoltavling Fakta/Lantmännen Lantbruk Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Lantmännen ägs av 44 000 svenska lantbrukare, har 13 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 32 miljarder kronor. Lantmännen Lantbruk utgör koncernens kärnverksamhet. Vi utvecklar och erbjuder produkter och tjänster som bidrar till att skapa ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk. Läs gärna mer på www.lantmannen.com