120 000 kronor till vinnaren av Mälarvete Open

Nyhet

120 000 kronor till vinnaren av Mälarvete Open Nu är svenska mästerskapet i höstveteodling avgjort. 40 lag har tävlat sedan 4 april och igår onsdag den 21 september korades vinnaren. Och prissumman gick till Uppsalaortens JUF-avdelning, ett lag som bestod av bland andra Oskar Storm, Gustav Storm och Kaj Carlsson. Tävlingen är en del i projektet Mälarvete som syftar till att hitta framgångsfaktorer och öka lönsamheten i höstveteodlingen i Mellansverige. Tävlingen har anordnats på Svalöf Weibulls (SW) försöksgård Haga utanför Enköping och är unik i sitt slag.

– Det som skiljer "Mälarvete Open" från andra vetetävlingar är att vi tävlar om riktiga pengar. Dessutom är tävlingen öppen för alla. I tävlingen har lantbrukare, rådgivare och tjänstemän på Lantmännen tävlat mot varandra, säger Niklas Lundh, spannmålsansvarig i Lantmännen Aros.

40 lag anmälde sig till tävlingen, däribland Birgitta Johansson-Hedberg, vd och koncernchef för Lantmännen. Till varje lag lottades tre försöksrutor à 100 kvadratmeter ut, sådda hösten 2004 med höstvete SW Harnesk. Dessa tre rutor har gödslats och behandlats med växtskydd, helt efter varje lags eget önskemål. Varje vecka har deltagarna mejlat in sina önskemål till Hushållningssällskapet som sedan utfört behandlingen.

Samtliga lag har betalat 5 000 kronor var i deltagaravgift och av dem går 120 000 kronor till vinnaren. Det är summan av deltagaravgifterna reducerat med de sammanlagda faktiska kostnaderna för skötseln av alla tävlingsled, som hanterats av Hushållningssällskapet.

– Vinnaren är den som odlat fram det högsta nettot. Nettot beräknas som skörd à 1 kr/kg vid uppnådd kvarnkvalitet minus insatser såsom gödsel, ogräsbekämpning och växtskydd. Vi har haft noggrann uppsikt över fälten, så inget fusk har kunnat begås, säger Jan Lyckman från SW som är en av överdomarna i tävlingen.

Det har varit ganska jämt resultat i tävlingen, men vinnaren är solklar. De 120 000 kronorna går till Uppsalaortens JUF-avdelning (Jordbrukare Ungdomens Förbund).

– Laget tog hem vinsten med stor marginal och det är kul att ungdomarna visar att deras åtgärder står sig bra jämfört med mer erfarna odlare, säger Niklas Lundh.För frågor kontakta gärna: Niklas Lundh, spannmålsansvarig Lantmännen Aros, tel: 0171-267 33, 070-246 70 71 Jan Lyckman, inspektor SW, överdomare i Mälarvete Open, tel: 070-694 66 97 Gustav Storm, Uppsalaortens JUF-avdelning, 070-533 13 84 PRESSMEDDELANDE 2005-09-21

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Sveriges största koncerner inom livsmedel och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Bageri Skogaholm, Schulstad, Kronfågel, Weibulls, Doggy och Mjau. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 50 000 svenska lantbrukare, har 13 000 anställda, är verksam i 16 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se