120 000 kronor till svenska mästaren i etanolspannmålsodling

Nyhet

PRESSINBJUDAN 2007-09-26

120 000 kronor till svenska mästaren i etanolspannmålsodling Nu är "Svenska mästerskapen i etanolspannmålsodling" avgjord. På onsdag den 3 oktober presenteras vinnaren. Bland de tävlande finns bland annat jordbruksminister Eskil Erlandsson. Media hälsas välkomna att delta när vinnaren koras.

"Svenska mästerskapen i etanolspannmålsodling" har pågått sedan hösten 2006. I tävlingen har 40 lag deltagit. Lagen har valt vilken sorts etanolspannmål, vete eller rågvete, de vill odla och denna såddes i september 2006 på Kölbäck Säteri i Östergötland. Deltagarna har planerat gödsling och växtskydd fram till skörden. Hushållningssällskapet i Östergötland skötte gödsling och sprutning på uppdrag av de tävlande, och har också utfört skördearbetet.

Priset är 120 000 kronor till den som har lyckats odla fram den bästa etanolspannmålen till bäst ekonomiska netto. Tävlingen hålls av Lantmännen Lantbruk och Lantmännen Agroetanol.

– I och med att det har regnat så mycket i sommar har tävlingen blivit dramatisk, och valet av svampbehandlingsstrategi har fått stor betydelse för resultatet, säger Albin Gunnarson, tävlingssamordnare inom Lantmännen Lantbruk.

– Alla observationer och odlingsresultat i en tävling av det här slaget är värdefulla för att utveckla svensk etanolspannmålsodling, säger Börje Beckman, chef spannmål/foder Lantmännen Agroetanol.

Härmed inbjuds media att delta vid prisutdelningen i "Svenska mästerskapen i etanolspannmålsodling".
Lantmännen bjuder på mat. Därför vill vi gärna att du meddelar om du kommer.

Tid: 3 oktober, klockan 18:00 Plats: Vallerstad Bygdegård, utanför Skänninge

Program: Vinnaren presenteras. Redovisning av tävlingen, där olika odlingsstrategier och sortval presenteras samt vilken effekt dessa har haft för resultatet. De tävlande lagen kommer att vara på plats under kvällen.

Vägbeskrivning: Från Skänninge: Kör väg 32 mot Motala. Efter ca 3 km ta höger mot Borensberg. Efter ytterligare ca 4 km skylt Älvestad. Här är det.

För anmälan och frågor kontakta Albin Gunnarson, tävlingssamordnare Lantmännen Lantbruk, telefon 070-568 60 27

Information om tävlingen och lagen som deltar finns på www.lantmannen.com/etanoltavling Fakta/Lantmännen Lantbruk Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Lantmännen ägs av 44 000 svenska lantbrukare, har 13 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 32 miljarder kronor. Lantmännen Lantbruk utgör koncernens kärnverksamhet. Vi utvecklar och erbjuder produkter och tjänster som bidrar till att skapa ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk. Läs gärna mer på www.lantmannen.com