120 000 kronor i pris till vinnare i spannmålsodling

NyhetPRESSMEDDELANDE 2006-07-14

120 000 kronor i pris till vinnare i spannmålsodling

120 000 kronor blir vinsten till den som lyckas odla fram bästa spannmålen för etanolframställning. Priset utlyses av Lantmännen Lantbruk och Lantmännen Agroetanol inom ramen för den nya tävlingen "Svenska mästerskap i spannmålsodling". Vem som blir vinnare avgörs 2007.
Tävlingen går ut på att odla etanolspannmål till det bästa odlingsnettot. Varje deltagare eller grupp får en yta om cirka 20 kvadratmeter till sitt förfogande som de ska sköta från sådd fram till skörd.

– Man ska välja en sorts spannmål som överlever en mellansvensk vinter och som producerar mycket stärkelse. Varje deltagare ska beställa gödsling och sprutning efter vad han tror är lämpligt för sin sort, berättar Albin Gunnarson, utvecklingschef division växtodling, Lantmännen.

Deltagarna ska under ett år planera gödsling och växtskydd inom ramen för tävlingen som kommer att genomföras på Kölbäck Säteri i Östergötland. Det går till så att deltagarna genom lottning blir tilldelade en tävlingsruta där de ska odla rågvete eller höstvete. Deltagarna kommer sedan via e-post att kunna kommunicera de åtgärder som de vill ha gjorda på sin lott. Gödsling, sprutning, skörd och sammanställning utförs av Hushållningssällskapet i Östergötland.

Det är med anledning av Lantmännens nya etanolfabrik i Norrköping som spannmål med speciella egenskaper behövs. Spannmål som ska bli etanol ska ha hög stärkelsehalt och lågt proteininnehåll. När fabrikens nya produktionslinje tas i bruk 2008, kommer det att behövas 400 000 ton etanolspannmål. – Genom tävlingen hoppas vi förmedla kunskap om hur man odlar etanolvete, säger Albin Gunnarson,.

Vinnaren kommer att belönas med 120 000 kronor. Lantmännens etanolspannmålstävling är öppen för alla och det kostar 5000 kronor att vara med. Sista dagen för anmälan är den 21 augusti och sådd kommer att ske i början av september.

För ytterligare information kontakta: Albin Gunnarson, utvecklingschef Lantmännen, division växtodling Telefon: 040-22 53 42 , Mobil: 070-568 60 27

Annika Hjerpe, presschef Lantmännen, mob 070-657 42 37

Fakta/Lantmännen Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Skogaholm, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Lantmännen ägs av 49 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, är verksam i 19 länder och omsätter 30 miljarder kronor. Läs gärna mer på www.lantmannen.se