Gibanica på filodeg med fetaost

Gibanica på filodeg med fetaost, serveras med orientalisk linsröra & yoghurtsås


4 portioner

Gibanica med fetaost

Filodeg plattor,120 gr
Fetaost, 200 gr
Solrosolja, 2 msk
Mjölk, 5 dl
Ägg, 4 st

Orientalisk linsröra

Lök röd, 1 st liten
Vitlök, liten klyfta
Linser röda, 45 gr
Vatten, 6 dl
Olivolja, 2 msk
Persilja blad, 5 gr
Salt
Spiskummin

Yoghurtsås

A-fil fett, 2 dl
Grekisk yoghurt, 1 dl
Salt
Vitpeppar mald

Gibanica med fetaost

Pensla formen med sorosolja. Smula ned osten i en bunke och rör i äggulorna och sedan
solrosolja. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned i ostmassan. Värm
ugnen till 165 grader. Förvara filodegen i en plastpåse och ta fram ett ark i
taget att arbeta med så att den inte torkar. Häll upp mjölken i en bunke. Doppa
snabbt ett ark filodeg i mjölken och skrynkla ned det lite ”slarvigt” i formen så
att det täcker botten (inte kanterna), ca 1/4-del av ytan. Ta sedan ytterligare
ett ark och doppa snabbt i mjölken. ”Skrynkla” ned det i formen så att det täcker
delar av botten. Till slut är botten är täckt av härligt ”skrynklig” filodeg.
Fördela 1/3-del av ostmassan över fildegen. Upprepa med ytterligare två gånger
så att det bildas 3 lager filodeg–ostmassa. Spara ett par ark filodeg, som
doppas i mjölk och läggs som ett täcke över det hela. Ringla över solrosolja
och ev överbliven mjölk. Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 35 minuter. Låt
stå och vila 5 minuter innan den skärs i bitar.

Orientalisk linsröra

Skala rödlök och vitlök, grovhacka. Hetta upp olivoljan i en gryta. Lägg i lök, spiskummin och linserna, fräs någon minut. Tillsätt vatten. Låt koka utan lock i ca 10-15 minuter. Dra åt sidan och låt svalna. Grovhacka persiljan. Blanda detta med linsröran. Mixa med mixerstav eller i matberedare. Smaka av med salt.

Yoghurtsås

Blanda alla ingredienser och smaka av.


3,6/5 baserat på 194 röster.