Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Lantmännen deltar i Växadagarna i Umeå, Växjö och Örebro för att tala om rapporten Framtidens jordbruk och hur svenskt jordbruk ska klara klimatomställningen.
Växadagarna Mjölk och Kött är en viktig mötesplats, med cirka 1000 besökare, som samlar branschen för samtal och föreläsningar kring den svenska kött- och mjölkproduktionen. Temat för 2020 är ”Hållbart företagande på gården”, där vår rapport Framtidens Jordbruk passar väl in.
– Vad vi skriver i rapporten är att det finns potential för svenskt jordbruk att halvera sin klimatpåverkan varje decennium fram till 2050 samtidigt som produktiviteten ökar. Teknologin och kunskapen finns, men det krävs en ökad lönsamhet i lantbruket för att kunna genomföra de investeringar som krävs, säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen.
Lantmännen har gjort sina beräkningar genom en modell som baserats på odling av höstvete men Claes Johansson menar att det finns poänger att hämta även för kött- och mjölkbönder.
– Potential finns helt klart även för kött- och mjölkproduktionen. Spannmål är en viktig del av animalieproduktionen, så de möjligheter vi identifierat har betydelse även för kött och mjölkproduktionen. Vi planerar också att i ett nästa steg gå vidare med en motsvarande analys för kött- och mjölkproduktion.
Årets Växadagar har ett gårds- och konära fokus. I programmet diskuteras hur svenska gårdar kan bli mindre klimatbelastande i framtiden, men även svenskt lantbruks status idag.
– Från Växas sida bedömer vi Lantmännens arbete som högintressant och ett sätt för svensk animalieproduktion att på ett strukturerat sätt identifiera produktionens klimatutmaningar och möjligheter. Jag vill understryka att svensk mjölk- och köttproduktion redan är en av världens mest hållbara. Målet för oss i Växa är att vår produktion ska öka för att det är bra för Sverige och för att högre produktion här även leder till lägre klimatbelastning globalt sett, säger Marita Wolf, styrelseordförande Växa Sverige.