Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
FoU, spannmålshandel och svensk spannmålsodling stod i fokus när en delegation tyska lantbrukskooperationer besökte Lantmännen.
Under sitt besök på huvudkontoret träffade delegationen, med representanter från åtta kooperationer i västra Tyskland, Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl och spannmålschef Mikael Jeppsson. De tyska lantbrukskooperationerna fokuserar endast på primärproduktion, till skillnad från Lantmännen. Det betyder att all förädling av råvaran i de tyska kooperativen sker utanför den egna verksamheten och att alla råvaror som köps från lantbrukaren säljs vidare.
En av fokusfrågorna var hur Lantmännen lyckas få unga lantbrukare att engagera sig. Lantmännens spannmålshandel, både inköp från gård och försäljning, var också av stort intresse för besökarna. Tyska lantbrukare är som regel mindre trogna och mer flyktiga i sin handel, vilket är en stor utmaning för branschen i Tyskland, och har lett till en omfattande konsolidering inom landets lantbrukskooperationer.
Intresset var stort för den svenska havreodlingen, och våra klimatmässigt svårslagna förutsättningar för denna, och i nästa led även havrekvarnar. Studiebesöket fortsatte till Lantmännen Bioagri där besökarna fick träffa vd Kenneth Alness. Delegationen visade stort intresse för innovationssuccéerna ThermoSeed, Cedomon och Cerall, för att nämna några av Bioagris produkter. Delegationen besökte också spannmålsodlaren och entreprenören Gustav Storm i Storvreta, som också är Lantmännens distriktsordförande i Uppland. Spannmålsodlingen och hanteringen av spannmålen skiljer sig markant mellan Tyskland och Sverige, vilket beror på klimatet men även på tradition och historia.
Delegationen, från åtta kooperationer i västra Tyskland, tillsammans med Lantmännens representanter.