Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson besökte Lantmännens växtförädlingsstation och Svalövsgården, och fick en snabbkurs i innovativ växtförädling, precisionsodling och hållbart lantbruk.
Ministern besökte Lantmännen i Svalöv i början av september där hon bland annat guidades i laboratoriet och fick en tur i en automatiskt styrd traktor, som samlar in information om fältets tillstånd. Lantmännens växtodlingschef Peter Annas sammanfattade arbetet med forskning och utveckling och tryckte på vikten av samarbete mellan branschorganisationer och politiska beslutsfattare för att integrera digitaliseringen i lantbruks- och livsmedelssektorn.
Annette Olesen, chef för växtförädlingen i Svalöv, gav ministern en kort kurs i växtförädling och konstaterade att innovativ växtförädling är en viktig del för att klara livsmedelsförsörjningen för en växande befolkning. Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl påpekade att växtförädling dessutom gör det möjligt att utveckla unika produkter som på sikt kan skapa nya exportmöjligheter. Jennie Nilsson fick också se hur provbakning av olika vetesorter går till i laboratoriet, och hur man med hjälp av avancerad analysutrustning kan skilja ut vilka av tusentals sorter som det lönar sig att förädla vidare för olika ändamål.
Besökets avslutades på Svalövsgårdens nysådda fält. Växtodlingsrådgivare Camilla Persson och Johan Wågstam, precisionsodlingsspecialist på Lantmännen Maskin, berättade om Projekt Svalöv – ett unikt precisionsodlingsprojekt som knyter samman den helhetsexpertis som finns inom Lantmännen. Ministern fick också se hur drönare används för att bevaka tillståndet i fältet.