Maskinmekaniker ny gren i Yrkes-SM 2018

Lantmännens arbete med att lyfta yrket maskinmekaniker har gett resultat. För första gången är yrket en egen gren i Yrkes-SM i Uppsala där både Lantmännen Maskin och Swecon, som numera är ett eget affärsområde inom Lantmännenkoncernen, finns på plats. Tävlingarna pågår 25-27 april.

WorldSkills Sweden i samarbete med Uppsala kommun är arrangör för Yrkes-SM 2018. Tanken är att satsningen ska lyfta de yrkenas status och öka intresset för de praktiska utbildningarna. Antalet elever som söker gymnasiets yrkesprogram har minskat stadigt under de senaste åren, trots att arbetsmarknaden för många praktiska yrken är god. Resultaten från tidigare Yrkes-SM visar att evenemang av den här sorten gör fler unga intresserade av utbildningarna.

- Vi är mycket glada att Motorbranschens Yrkesnämnd vill uppmärksamma yrkesrollen och ta in den som en egen gren i SM, säger Fred Stenudd som arbetar med Employer Branding för Swecon Anläggningsmaskiner och Lantmännen Maskin.

Genom tävlingarna hoppas Lantmännen kunna öka intresset för yrket. Att arbeta med lantbruks- och anläggningsmaskiner idag kräver kunskap, förståelse och färdigheter i ”systemkunskap”. Det gäller att kunna hantera det mekaniska såväl som det digitala – maskinmekaniker är ett yrke i absolut framkant.

Läs pressmeddelandet i sin helhet på Lantmännen Maskins eller Swecons hemsidor