Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Nu startar ett EU-finansierat projekt i syfte att utveckla det världsomtalade Händelö Eco Industrial Park. Målet är ett mer resurs-, energi- och klimateffektivt samhälle.
Sverige har som mål att minska nettoutsläppet av växthusgaser till noll år 2045. Detta är ett ambitiöst mål som bland annat kräver att näringslivet genomför en rad åtgärder för att bli mer resurs- och energieffektivt och att man växlar över till förnybar energi och förnybara produkter. Industriell och urban symbios är ett verktyg för att uppnå detta, där företag och stad är sammankopplade vad gäller material- och energiflöden.
Händelö Eco Industrial Park i Norrköping bygger på tanken att utnyttja synergieffekter mellan energiföretag och processindustri. Här finns ett kluster av industrier som använder varandras bi- och restprodukter som råvara. Restprodukter och avfall driver kraftvärmeverket, restånga från kraftvärmeverket används i tillverkningen av etanol och foder, och koldioxiden som bildas vid tillverkningen görs om till kolsyra och används i livsmedelsindustrin.
För att visa vägen inom bioekonomi och attrahera fler hållbarhetsengagerade företag till Händelö startar nu ett samarbetsprojekt i syfte att utveckla parkens verksamhet ytterligare. Lantmännen Agroetanol är en av projektets finansiärer.
– Bio- och cirkulärekonomi är en viktig nyckel för att vi ska kunna tackla klimathotet. Vi ser fram emot att sprida våra erfarenheter om vårt fantastiska bioenergikombinat i Norrköping och hoppas samtidigt att detta initiativ leder till att vi utvecklar kombinatet ytterligare, säger Lars-Gunnar Edh, vd för Lantmännen Agroetanol.
Projektet kommer att pågå 2020–2023 och har en budget på drygt 3,4 miljoner kronor, varav hälften finansieras av EU och den andra halvan av deltagande aktörer.