Säg hej till Fredrik Pettersson, Kvarnmästare, Norrköping
30 januari 2025 | Karriärvägar
1 min läsning

”Ska vara experten men kvarnmästare låter ju coolare.”
Hur länge har du arbetat på Lantmännen?
– I 22 år. Jag började som sommarjobbare när jag var 18 år.
Hur gick det till när du blev kvarnmästare?
– Jag skulle jobba som driftingenjör för Lantmännen Biorefineries nya glutenanläggning i Norrköping. I projektet jobbade jag en del med själva kvarnen också för de hade inte hittat en kvarnmästare ännu. Sen fick jag frågan av min dåvarande chef ”är inte det här något för dig att söka?” På den vägen är det och nu har jag varit kvarnmästare sedan 2022.
Vad krävs för utbildning för att bli kvarnmästare?
– Det innebar först ett halvårs förberedande studier via skolan, fast hemifrån. Ämnen inom anläggningsteknik, pneumatisk teknik, spannmålsteknik, grundläggande maskinteknik och liknande. Sedan var jag sex månader i Schweiz på en specialiserad yrkeshögskola.
Hur var utbildningen?
– Det var så klart utmanande att vara borta från familjen så länge, men det var också ett tufft upplägg. Inte alla klarade utbildningen. Vi var där i 26 veckor och hade 26 skriftliga prov, de sista två dagarna hade vi muntliga förhör och då kunde de ställa frågor på precis allt. Men jag träffade många duktiga inom vår bransch, fick vänner för livet och tillgång till ett bra nätverk med mycket erfarenhet och hjälpvilja.
Det var skillnad från Sverige?
– Ja, det gäller strikta regler i schweiziska skolor, även för vuxna. Kom du för sent fick du plikta med croissanter till klassen och läraren. Och om din mobil råkade plinga till fick du böta 60 kronor. Det fanns system för det mesta, till exempel hur diskmaskinen skulle fyllas.
Bra idé, är det något du har infört på jobbet?
– Nej, ha ha … det behövs inte här.
Vad gör egentligen en kvarnmästare?
– Enklast förklarat är man som en processingenjör som är ansvarig för driften av kvarnen på en anläggning. Jag ska vara experten men kvarnmästare låter ju coolare. Mina ansvarsområden är att producera mjöl till rätt kvalitet för etanol- och glutenprocessen. Jag har delat upp min roll i olika delmål inom utbildning, underhåll, processuppföljning, logik och funktionsbeskrivningar samt projektarbete.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Det handlar mycket om att studera Excelark som hämtar data från vår stärkelsekvarn. Där kan jag se trender och om något mätresultat avviker. Jag är också med vid implementeringar av ny utrustning samt inte minst vid felsökning och problemlösning. Men framför allt handlar mycket om utbildning av våra operatörer, eftersom ingen har kört en sådan här kvarn innan.
Det låter som ett ständigt lärande?
– Ja, det är min personliga utmaning – att bli ännu bättre på hantverket. Sen vill jag lära ut kunskap med målet att fler kollegor blir självgående, för på så vis blir vi också mindre sårbara vid förändringar. Det är roligt att lära andra men även för min egen del. Efter varje arbetspass tänker jag ”vad har jag lärt mig idag?”
FREDRIK PETTERSSON
Ålder: 40 år.
Ålder: 40 år.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Vikbolandet, utanför Norrköping.
Intressen: Sköta gården hemma med biodling, skog och trädgårdsodling. Läsa fantasyböcker och spela fantasyrollspel. På senare tid även baka bröd.