Som trainee har du under 15 månader tre olika befattningar inom olika divisioner, funktioner och länder, samt genomgår flertalet utbildningar inom ledarskap, personlig utveckling och strategiskt affärstänkande.

Ansökningsperioden för kommande Graduate Trainee Program med start i augusti 2022, öppnar under senare delen av 2021.

Vi behöver din talang

Vi strävar alltid efter att utmana oss själva. Därför söker vi hela tiden nya talanger som vill bli en del av en dynamisk och global koncern med fokus på tillväxt. Som trainee hos oss får du möjlighet att utveckla både dig själv och världen omkring dig på ett sätt som gör skillnad för samhället och människors vardagsliv. Till programmet söker vi affärsorienterade personer som delar vår passion för framtiden inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel - talanger som kan hitta nya sätt att utveckla vår spannmålsverksamhet.

Trainee hos oss

Som trainee på Lantmännen får du en unik start på din karriär och blir en del av en dynamisk och global koncern med fokus på tillväxt - både på befintliga och på nya marknader. Du är en del av något av de många professionella teamen i vår internationella organisation – antingen i en koncernövergripande funktion eller i en av våra divisioner: Lantbruk, Energi, Livsmedel, Swecon och Fastigheter.

Under 15 månader får du möjlighet att prova på tre olika befattningar inom olika divisioner, länder och yrken – allt för att du ska få djup kunskap om och erfarenhet av vår omfångsrika verksamhet och vårt breda utbud av produkter och tjänster. Framförallt kommer du att ingå i ett globalt nätverk där du får utbyta erfarenheter med kunniga kollegor. Efter slutfört program får du en permanent placering någonstans i världen.

 

Möt Lantmännens HR-direktör Elisabeth Wallin Mononen, som berättar hur hon ser på Lantmännens traineeprogram:

YouTube preview

Tre placeringar

Programmets tre befattningar fördelas mellan våra olika divisioner. Placeringarna innefattar dels ett projekt med koppling till din utbildningsbakgrund, dels ett där tanken är att ge dig en chans att testa på något nytt - ett projekt utanför din ”bekvämlighetszon”. För den sista befattningen, som väljs i samråd med din chef, har du stor möjlighet att själv påverka vad du vill göra, baserat på intresse och dina tidigare erfarenheter inom koncernen.

Vårt mål är att en av placeringarna ska vara utomlands – troligen på någon av Lantmännens största marknader som till exempel Norden, Tyskland, Storbritannien, Belgien eller USA. Och var du hamnar i Sverige beror på vilket projekt du tilldelas eller väljer. Lantmännen har verksamhet i hela Sverige, även om en stor del av vår verksamhet är baserad i Malmö och Stockholm.

Det är stor spridning på projekten, med målet att ge dig som trainee bred kunskap och erfarenhet från olika affärsområden och länder.

Tidigare placeringar - exempel

 • Junior Brand Manager

 • Analys av marknaden för anläggningsmaskiner i Baltikum

 • Global Logistics Excellence

 • Marknadspotential för digitala försäljningsplattformar i Kina

 • Nytt projekt inom affärsintegration

 • FoU-stöd

 • Marknadsplan för rustikt bröd

 • Återintroduktion av drivmedelsverksamhet

 • Etablering av lantbruksverksamhet i Norge

 • Projektutvecklingschef

 • Kostnadskartläggning

 • Implementering av strategi

 • Digitalt marknadsföringsinitiativ

Utbildning

Parallellt med arbetsperioderna genomförs ett antal utbildningar med inslag från hela koncernen. Utbildningarna ger dig en stabil grund inom viktiga områden som ledarskap, personlig utveckling och strategiskt affärstänkande, för att ge dig de rätta förutsättningarna för en brant utvecklingskurva inom Lantmännen.

Strategisk gruppuppgift

I traineeprogrammet ingår även en strategisk gruppuppgift som löper under hela programperioden, med fokus på Lantmännens framtida utveckling. Många av de strategiska projekten sker på initiativ direkt från koncernledningen.

Exempel på tidigare projekt

 • Spårbarhet som konkurrensfördel

 • Lönsamhet genom hållbar utveckling

 • Alternativa energikällor för maskiner

 • Produktutveckling inom lantbruk

 • Internationell tillväxtmodell

 

Om rekryteringsprocessen

Vårt traineeprogram startar under hösten vartannat år - 2018, 2020, 2022, och så vidare. Ansökningsprocessen inleds i november året innan. För att kunna söka till traineeprogrammet måste du minst ha en kandidatexamen inom relevant område.

Rekryteringsprocessen består av intervjuer och tester, och som ett steg i processen inbjuds ett flertal kandidater till en "assessment dag" på vårt huvudkontor i Stockholm. Syftet med dagen är dels att du som sökande ska lära känna oss bättre, men även för att vi ska kunna bedöma om du är en av våra framtida trainees.

I filmen så berättar några nuvarande traineer om hur de upplevde dagen:

YouTube preview

Möt några av våra tidigare traineer

Anna, Joel och Elin berättar om sina erfarenheter från traineeprogrammet: de specifika projekten, vad som hände efter programmet och värdefulla tips inför ansökan.

YouTube preview
YouTube preview
YouTube preview

Varför är Lantmännens traineeprogram så bra, och varför borde du ansöka? Hör vad Anna, som idag jobbar inom Supply Chain Planning, har att säga om sin upplevelse.

I filmen har Joel precis avslutat ett spännande projekt inom lantbruk, och är på väg till Finland för en roll som affärsutvecklare. Detta är hans berättelse.

Elin började på Lantmännen för sex år sedan. Efter traineeprogrammet jobbade hon som Senior Brand Manager på Lantmännen Cerealia och idag har hon tagit ytterligare steg på sin resa.

Lantmännens Graduate Trainee Program är certifierat av TraineeGuiden.

 

Läs mer om TraineeGuidens certifiering, www.traineeguiden.se/certifierat-traineeprogram

Andra möjligheter för dig som student eller nyutexaminerad.