Kooperationens styrka – ett hållbart jordbruk byggs tillsammans

Här berättar och reflekterar Robert Kihlin, lantbrukare och vice ordförande i distrikt Dala-Aros, om kooperationens styrka i att gemensamt möta utmaningar och driva utvecklingen av svenskt jordbruk.
FN har utsett 2025 till kooperationens år. Som medlem och förtroendevald i Sveriges största lantbrukskooperativ känns det naturligt att i år reflektera lite extra över vad kooperationen betyder för mig som lantbrukare – och för hela det svenska jordbruket.
Jag drar mig till minnes varför Lantmännen en gång bildades. Vi får inte glömma att den kooperativa modellen tog sin början i en tid då många människor i Sverige kämpade för att få mat på bordet. För landsbygdens lantbrukare var villkoren hårda – möjligheterna att påverka sina egna affärsförhållanden var begränsade. De som ville sälja sin skörd var utlämnade till marknadens få aktörer, så kallade ”gulaschbaroner”, som pressade producenterna till att sälja billigt för att sen ta ut ockerpriser av konsumenten. För att bryta detta mönster bildades kooperativa föreningar och genom samverkan tog lantbrukarna kontroll över sina egna försäljningskanaler. Långsiktighet blev en grundsten i denna modell, och det är den principen vi bygger vidare på idag.
1905 bildas Svenska Landtmännens riksförbund.
Idag står vi inför nya utmaningar – allt från geopolitisk osäkerhet och klimatförändringar till ett alltmer sårbart livsmedelssystem. Här kan kooperativa organisationer som Lantmännen visa sin styrka. Som en stabil och pålitlig partner för oss lantbrukare, men även för hela samhället, är Lantmännen en viktig aktör som aktivt bidrar till att stärka Sveriges livsmedelsförsörjning och skapa en mer hållbar livsmedelsproduktion. Med vår plan för att nå ett klimatneutralt jordbruk till 2050 med ökad avkastning, Framtidens Jordbruk, investerar vi i forskning och innovation för att öka produktiviteten och minska klimatpåverkan genom hela livsmedelsvärdekedjan.
En av de största fördelarna med kooperationen är att vi lantbrukare tillsammans kan påverka utvecklingen framåt – men det kräver engagemang och förståelse för kooperationens värde. Som enskild lantbrukare har jag begränsade möjligheter att driva stora förändringar men genom Lantmännen kan vi både utveckla nya mer resistenta grödor och skapa innovativa produktionslösningar som gynnar hela det svenska jordbruket.
En av de största fördelarna med kooperationen är att vi lantbrukare tillsammans kan påverka utvecklingen framåt – men det kräver engagemang och förståelse för kooperationens värde.
Ett konkret exempel är Lantmännens satsning på svenskodlade proteingrödor, som ärta och åkerböna. Genom att öka ärtodlingen i Sverige får vi en mer resilient och hållbar växtföljd samt stärker vår självförsörjning av inhemskt protein. Ärtfabriken, som nu byggs i Lidköping, spelar en avgörande roll genom att skapa ökad efterfrågan från marknaden och säkerställa en fast avsättning för dessa grödor. Detta en förutsättning för hela satsningen. Lantmännen tar ett helhetsgrepp – från forskning och växtförädling till färdiga livsmedelsprodukter. Det är en unik styrka som den kooperativa modellen möjliggör.
Kooperationen har alltid varit en väg till stabilitet, trygghet och utveckling – och den kommer med all sannolikhet att fortsätta spela en avgörande roll även i framtiden. Men vi kan inte tala om framtiden utan att lyfta fram den yngre generationen av lantbrukare. Det är trots allt de som ska föra vår näring och den kooperativa tanken vidare. Mitt råd till unga lantbrukare är att sätta sig in i vad kooperationen innebär och hur den kan gynna dem på lång sikt. Det handlar inte bara om att få lägre priser på insatsvaror eller högre spannmålspriser – det handlar om att ha en pålitlig affärspartner som står kvar även i svåra tider och som återinvesterar i jordbrukets framtid.
2001 bildas Lantmännen koncernen, så som känner den idag, genom sammanslagning av regionala föreningar.
I ljuset av detta är det kanske inte så förvånande att världens länder har utsett 2025 till kooperationens år – en tydlig signal om den roll som kooperativ spelar för den globala utvecklingen. Om det är något världen behöver nu, så är det långsiktighet och samarbete – just de grundpelare som kooperationen bygger på. Låt oss minnas detta lite extra i år och värna om vår gemensamma styrka.
Framtidens jordbruk bygger vi tillsammans.