Vad är Lantmännens Växthus?

Lantmännens Växthus är ett utbildningsprogram för dig som vill ha stöd i att omvandla en innovativ affärsidé till en lönsam affär. 

I Växthuset får du hjälp av erfarna entreprenörer att utveckla och vässa din idé för att få en bättre grund att ta den vidare. Du som söker kan vara etablerad eller ny inom lantbruk och livsmedelsproduktion, vara anställd av eller ägare i Lantmännen, vara forskare eller nyutexaminerad – alla är välkomna att delta och programmet är kostnadsfritt.

Programmet består av en serie workshops tillsammans med övriga deltagare och avslutas med ett draknäste som ger råd och stöd till hur du kan ta projektet vidare. Lantmännen erbjuder affärsutveckling och/eller prototyputveckling till de bästa projekten.

Vad händer under programmet?

Vi strävar efter att ta in idéer och deltagare med stor spridning – för att ni ska få ut mesta möjliga hjälp och inspiration från varandra! Under programmets gång kommer du att få testa din idé på de andra deltagarna. Vem vet – kanske sitter det en framtida kund, leverantör eller samarbetspartner i bänken bredvid?

Programmet innehåller övningar inom säljteknik, affärsutveckling, presentationsteknik, IPR, teamutveckling – men också diskussioner och inspirationsföreläsningar. Programmet drivs av erfarna affärscoacher, anställda på Lantmännen och handplockade externa entreprenörer.

Under workshopparna kommer du att få möjlighet att belysa och arbeta igenom din idé och vässa din affärsmodell – och lägga en bra grund för framtida affärer.

Hur är det att delta i Växthuset?

Lantmännens Växthus är ett intensivt program – du förväntas delta fysiskt alla tillfällena, och lägga tid på hemläxor däremellan. Men det är även roligt, inspirerande och ett bra sätt att ta nästa steg i din idéutveckling! Tidigare deltagare har sagt om programmet:

Man fick utmana sig själv och verkligen tänka igenom alla steg i processen från ide till att kunden ska ha produkten.

Att få lära sig nya verktyg som kan användas även i andra sammanhang.

Det bästa var den höga nivån av kunskap och erfarenhet samt att man utmanades hela tiden.

Varför genomför Lantmännen programmet?

Lantmännen tar innovation på allvar! Vi tror att genom att samarbeta, både internt och med externa entreprenörer, kommer vi längre. Vi tror att genom Växthuset kan vi få en mötesplats som alla kan tjäna på och där vi tillsammans kan utveckla morgondagens innovationer.

Lantmännen har en forskningsstiftelse som delar ut 15 miljoner kronor per år till högskolor, universitet och företag med innovativa idéer – så vi har redan ett stort nätverk av personer som vi samarbetar med i vårt innovationsarbete. Växthuset är en möjlighet för oss att även kunna stötta projekt som är förbi forskningsstadiet och istället behöver fokusera på affärsutveckling. Läs mer om LM:s forskning här.

 

Vad händer efter Växthuset?

Alla deltagare skriver på ett sekretessavtal för att idéerna inte ska spridas utanför gruppen. Alla entreprenörer behåller självklart alla rättigheter till sina projekt.

Draknästet utvärderar projekten och ger rekommendationer om hur de kan tas vidare. Om det klickar kan vi sätter igång ett samarbete mellan er och oss. Av de tidigare projekten som gått programmet har vi startat nya bolag tillsammans med något, hjälpt till med provkörningar tillsammans med ett annat, startat ett nära samarbete med ett tredje. Något projekt lades ner direkt efter växthuset. Andra lever lyckligt vidare utan oss – och vi vinkar till varandra ibland!

It’s a win-win situation!

Du får lära känna oss och testa din idé i ett sammanhang – genom att du får tillgång till den samlade erfarenheten hos de andra deltagarna, hos erfarna entreprenörer samt hela Lantmännens palett av resurser och kontakter.

Vi får lära känna dig och kan på sikt sätta igång ett samarbete. Vi får dessutom vara med och bidra till att öka innovationstakten i våra branscher: lantbruk- och livsmedelsproduktion. 

Ta chansen och sök idag!