Nu är Växthusets Accelerator igång

Smartare, bättre, starkare tillsammans mot nya lösningar – och att ha kul på vägen dit! Det är några av ambitionerna i Växthuset. Under oktober har fyra utvalda projektteam satt igång för att utveckla idéerna från vårens Innovationsdagar mot Draknästet i november.

Vi hängde med på en av aktiviteterna nu i veckan för att ta chansen att prata med såväl programmets organisatörer som deltagare om hur arbetet fortskrider.

Vi frågade Nina Tuomikangas, programansvarig för Växthuset (Group R&D)
– Vad händer nu under hösten?

- Vi  körde igång Acceleratorn för 2 veckor sedan. De fyra projektteamen jobbar vidare med idéerna från vårens Innovationsdagar för att pitcha i Draknästet i november. Vad som är spännande nu i höst är att vi kan ses på riktigt för första gången efter två digitala Växthuset-omgångar under pandemin. Det är härligt att känna energin och glädjen av att samlas i samma rum!

Nina Tuomikangas, programansvarig för Växthuset (Group R&D) och Carin Ritter, Strategi- och Affärsutvecklingschef på Division Lantbruk samarbetar i årets upplaga Växthuset.

 

Vem tar del i Acceleratorn och vad jobbar de med?

- Acceleratorn samlar 20+ deltagare från Division Lantbruk, Dataväxt, och R&D Gruppfunktioner. Tillsammans skapas lösningar inom årets tema “SMART Farming”. Essensen i programmet är verkligen att bygga på varandras idéer, expertis och förmågor, och utveckla nya lösningar tillsammans.

 

I Växthuset får deltagarna bland annat bygga prototyper och visa för övriga deltagare. Allt för att utveckla en idé, och också öva inför Draknästet.

 

Plats för nya möten - och nya sätt att jobba tillsammans

Två av deltagarna i Acceleratorn är Anna Lindgren och Niklas Saläng. De har båda arbetat på Lantmännen i flera år, men innan Växthuset hade deras vägar aldrig korsats. Anna arbetar som växtodlingsrådgivare i Uppsala och Niklas som säljare på Lantmännen Maskin i Växjö.

 

Anna Lindgren och Niklas Saläng är deltagare i årets upplaga av Växthuset.


I Växthuset ingår de i samma grupp som jobbar med en ny lösning för vallodlare. Deras bästa erfarenheter från Växthuset än så länge är att få testa nya verktyg och bygga nya relationer.

Ett av teamen jobbar med ett projekt kring vall.
Många av gruppdeltagarna har aldrig träffats innan Växthuset.


Anna utvecklar:
- “Det är jättekul att jobba i den här gruppen, jag hade inte träffat någon av de andra innan! Vi är från olika områden runt om i landet så det blir också en styrka för växtodlingen ser ju inte likadan ut och det gör ju inte kunderna heller.”

Niklas fortsätter: -“Arbetssättet och övningarna i Växthuset är något helt nytt för mig. Till en början kändes det lite förvirrande med så mycket nytt på en gång, men jag är väldigt positivt överraskad, metoderna funkar faktiskt!

 

Nya tjänster och produkter på tema “SMART Farming” i fortsatt fokus

Carin Ritter, Strategi- och Affärsutvecklingschef på Division Lantbruk är affärsägare i årets upplaga av Växthuset. Vi frågade henne om kontexten för årets “SMART Farming” tema, och vad som inspirerat henne mest under programmet hittills:

Carin tillsammans med Nicole Böhm (Processledare BI Beslutsstöd) och Sofie Winding (Säljare, Nötfor)  som utvecklar en idé med inriktning mot foderaffären

 

Påminn oss Carin, vad är “SMART Farming”, varför valdes detta till temat i årets Växthuset?

- SMART Farming handlar om att ta till vara på tillgänglig teknik, data och kompetens för att bidra till ökad produktivitet och hållbarhet i svenskt lantbruk. Genom konceptet SMART Farming hoppas vi tillgängliggöra denna teknik för fler. Med vårt breda erbjudande har vi en unik möjlighet att utveckla produkter och tjänster som skapar gårdsnytta på riktigt men det kräver att vi förstår våra kunder, dess verksamhet och utmaningar, något vi lagt stor viktig vid i årets Växthus.


Vad har varit den mest spännande eller roliga upptäckten i Växthuset hittills?

-Att se hur deltagarna och grupperna utvecklats under hela programmet har varit helt fantastiskt. Genom att sammanföra medarbetare med olika bakgrund och kompetens har det uppstått en alldeles särskild dynamik som jag hoppas ska leva vidare i organisationen långt efter Växthuset.

Carin avslutar,Jag ser väldigt mycket fram emot Draknästet och har stora förhoppningar att flera av projekten ska gå vidare för att bli konkreta affärserbjudande redan 2023.

 

Nina och Carin tillsammans med Henrik Johansson, workshopfacilitator.

 

Läs mer om årets upplaga av Växthuset

Läs mer om årets tema – SMART Farming  

 

 

Här några fler bilder av Lantmännen-kollegor som deltar i årets Växthus:

 

Martin Holmberg, Växtodlingsrådgivare, Johan Mickelåker, Produktansvarig GNSS, Dataväxt och Tobias Hallström, Säljare växtodling. Också med i gruppen, men inte med i bild: Andreas Persson, Erik Pettersson, Andreas Öhrman och Johan Wågstam.

 

Stina Borgström, Business Solutions Specialist, Peter Williamsson, Säljare växtodling och Nadja Kvick Nastaj, Växtodlingsrådigvare. Också med i gruppen men inte på bild:
Sune Forsström, Business Analyst

 

Nicole Böhm, Processledare Business Intelligence och Sofie Winding, Säljare Nötfor. Också med i gruppen men inte på bild, Eva Jenssen, Säljare Nötfor

 

Fotograf: Mårten Svensson