Havre för hälsan

Havre har flera unika hälsoegenskaper. Bland annat är det vetenskapligt bevisat att havre bidrar till en jämnare blodsockernivå, sänker kolesterolhalten och hjälper till att hålla magen i form. På Lantmännen satsar vi mycket på forskning och utveckling för att ta tillvara havrens goda egenskaper. Det är framförallt fibrerna i havren som ligger bakom alla bra egenskaper. Havre innehåller en hög halt av lösliga fibrer, betaglukaner, men också bra protein och olja. En annan viktig egenskap är förstås smaken – havre passar fint på frukostbordet och gör brödet saftigt.

Forskning och utveckling

Förutsättningarna för havreodling är mycket goda i Norden. Vi har länge satsat på forskning kring havre för att förädla och utveckla nya livsmedel. AXA Havre Flakes och SPC-flakes med medicinska egenskaper är två exempel på resultat. Det finns många spännande områden kvar att utforska och vi stödjer och deltar i flera pågående forskningsstudier. Bland annat vill vi ta reda på vad det är som gör att man blir mer mätt av havre jämfört med andra spannmål.

 

Ren Havre för glutenintoleranta

Med kunskap och kontroll i alla led från jord till bord kan vi spåra våra havregryn ända tillbaka till havrefältet. Det gör att havren kan ätas även av glutenintoleranta.

Den som är glutenintolerant tål inte vete, råg eller korn, men kan oftast äta havre. Märkningen Ren havre* används på havreprodukter som är garanterat fria från inblandning av andra spannmål. Det tuffa kravet klarar våra ägare, bönderna, och vår lantbruksverksamhet att uppfylla.

Ren havre odlas på fält där ingen annan spannmålssort odlas, och specialhanteras hela vägen från utsäde till färdig produkt. Havren processas i vår havrekvarn i Järna. För att försäkra oss om att det inte kommit med någon annan spannmål, tas regelbundna prover både på havreflingorna och på slutprodukten. På så sätt kan även glutenintoleranta tryggt äta vår nyttiga havre!

*Definitionen för Ren havre innebär att det får finnas max fyra korn från andra spannmål på 15 000 havrekärnor, eller max 20 milligram per kilo färdig produkt

Nya framgångsrika havresorter

Lantmännen bedriver sedan länge en framgångsrik växtförädling. Med verksamhet i alla led har vi förutsättningarna att prova och utvärdera nya sorter, från sådd till färdig produkt. Såväl i Sverige som internationellt ökar efterfrågan på havre med hög avkastning och kvalitet, exempelvis sorter med hög halt av betaglukaner.

De senaste åren har vårt långsiktiga utvecklingsarbete resulterat i flera toppsorter som framgångsrikt lanserats i bland annat Sverige, Kanada och Storbritannien. 

 

Möt våra produkter med naturligt god havre från AXA