Lingonrulle med kolasås

Här kommer ett recept på en härlig Lingonrulle (eller Hurra, du har fått mens!-bakelse) som botar vilken chokladcraving som helst. Vetemjölet kan bytas mot maizena eller potatismjöl, men då måste den ätas direkt. 

Recept: Sigrid Bárány Fotograf: Lina Haskel

 


8-12 bitar beroende på festhumör

6 äggvitor
3 dl socker
1 dl Kungsörnen vetemjöl
150 g mandelmjöl

Kolasås
300 g strösocker (3 rågade dl)
75 g smör
3 dl vispgrädde
1 krm salt
1 tsk grovstött kardemumma

Fyllning
Valfri mängd kolasås
3 dl vispgrädde
2 dl frysta, tinade lingon

Dekoration
½ dl lingon
Kolasås
Riven mörk choklad

40 minuter
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Bred ut mandelmjölet på en plåt och rosta det i ca 10 minuter eller tills det blir gyllenbrynt och luktar rostat. Låt svalna.
  2. Vispa äggvitor och socker pösigt. Blanda vetemjöl och mandelmjöl och vänd försiktigt ner i marängen. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 15 minuter. Låt svalna.
  3. Lägg på ett bakplåtspapper ovanpå kakan och vänd den uppochner.
  4. Kolasåsen: Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull och hetta upp på medelhög/hög värme så att sockret smälter och karamelliseras. Ta kastrullen av plattan och lägg i smöret, lite i taget. Vispa hela tiden. Häll i grädden, ställ tillbaks kastrullen på värmen och koka upp. Låt sjuda tills den fått en lagom rinnig konsistens, rör i salt och kardemumma, smaka av och låt svalna.
  5. Montering av lingonrullen: Bred ut ett lager kolasås på marängbottnen. Vispa grädden och bred på ovanpå, fördela lingonen på grädden. Rulla försiktigt ihop rullen och lägg med skarven nedåt. Dekorera med kolasås som spritsas ur spritspåse, lingon och hyvlad/riven mörk choklad. Ät med glädje och fira den som fått mens!

 


3,3/5 baserat på 186 röster.