Blinier med syrad lök, löjrom och vispad créme fraiche

Goda, lite grövre plättar som passar bra att servera som förrätt eller på buffé. Blinierna toppas med löjrom, men den går givetvis bra att byta ut mot annan rom, kallrökt lax eller tångkaviar för en helt vegetarisk variant.


Ca 30 st

Blinier
2 ägg
2 dl mjölk
25 g jäst
1 dl fullkornsvetemjöl
2 dl bovetemjöl
1 dl gräddfil
1 tsk salt

Syrad lök
1 röd lök
½ dl ättika 24 procent
1 dl socker
1 ½ dl vatten
 
150 g löjrom
2 dl lättcrème fraiche
1 knippe dill
1 knippe gräslök
 
Rapsolja eller rapsoljebaserat stekmargarin till stekning
 

2 h

1. Separera gulor från vitor. Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen. Tillsätt mjöl, gräddfil och salt. Rör till en slät smet. Täck över bunken och låt jäsa ca 40 min.

2. Skär löken i tunna ringar. Koka upp ättikslagen, lägg löken och låt koka ca 1 minut. Dra av från värmen. Låt löken svalna i lagen.

3. Vispa crème fraichen fast med elvisp.

4. Vispa upp äggvitan till ett fast skum, vänd ner i blinismeten. Tillsätt eventuellt lite mer mjölk om smeten känns för tjock.

5. Hetta upp en plättlägg med rapsolja eller rapsoljebaserat stekmargarin och stek blinierna några minuter på båda sidor.

6. Servera blinierna med löjrom, crème fraiche, syrad lök, dill och gräslök.


3,2/5 baserat på 225 röster.